Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Cacciatore: Kotoa lähtenyt nuori voi aina palata takaisin

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mukaan nuoria tulee kannustaa heidän itsenäistymispyrkimyksissään. Nuorelle tulee kuitenkin antaa mahdollisuus palata takaisin kotiin, jos muutto omilleen ei vielä onnistu.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore
Kuva: Yle / Marjut Mäntymaa
Yle Etelä-Karjala: Cacciatore: Kotoa lähtenyt nuori voi aina palata takaisin
Riitta Väisänen,
Marjut Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Perheissä tulee väistämättä eteen aika, jolloin nuori muuttaa pois kotoa. Samassa yhteydessä vanhemmat saattavat pohtia, mahtaako lapsi pärjätä, onko maailma liian paha ja millaiseksi ovat lapsensa kasvattaneet.

Nuoren poismuuttoa leimaa huolestuneisuus, mutta tämä on lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mukaan turhaa.

- Pitäisi antaa enemmän voimavaraa ja uskoa itseen nuorille, jotka itse yrittävät uskoa itseensä. Hehän ovat 13-15-vuotiaina aivan huikean uskovaisia omaan itseensä ja siihen, että miten he osaavat koko maailman parantaa! Sitä ei saisi latistaa, Cacciatore sanoo.

Nuoret ovat 13-15-vuotiaina aivan huikean uskovaisia omaan itseensä!

Eli kannustusta, menon meininkiä ja inspiraatiota. Itsensä vähättelyä nykymaailmassa Cacciatore vierastaa.

- Kaikki tilastot menevät parempaan ja parempaan ja sitten nuorten maailmankuva suppenee turhaan. Maailma on auki, hän kannustaa.

Nuoret ovat monenlaisia

Lastenpsykiatri toteaakin, että nuoret ovat monenlaisia. Kotoa poismuuttaminen ja siinä onnistuminen on yksilöllistä. Jos ei onnistu, voi kotiin Cacciatoren mielestä aina palata vähäksi aikaa.

Ei kaikki valmistu 18-vuotissyntymäyönään valmiiksi aikuisiksi.

- Eivät kaikki valmistu 18-vuotissyntymäyönään valmiiksi aikuisiksi. Monessa muussa kulttuurissa saatetaan asua kotona kolmekymppiseksi. Sitten on tietysti nuoria, jotka lähtevät aikaisinkin.

Onko suomalainen yhteiskunta sellainen, että se näkee sinut epäonnistuneena, jos palaat takaisin kotiin?

- Saattaahan se olla. Meillä on sellainen normi, että näin kuuluu elämä elää ja sinulla kuuluu olla 13-vuotiaana varma suunnitelma, mihin tähtäät ja tietää tarkkaan, mitkä aineet valitset. Pärjätä ilman valvojaa tai huolehtijaa koko yläkoulun ajan ja siitä ylöspäin. Kyllä se on aika raakaa itsenäisyyden oletusta. Ihminen tarvitsee toista ihmistä kipeästi. Ei se nuoren itsenäistymisuhma tarkoita sitä, että hän haluaa olla ilman aikuisia, Cacciatore huomauttaa.

Selvitä kotona pysymisen syyt

Vanhemmilla on myös keinoja, jos lapsi ei halua muuttaa pois kotoa.

- Palvelua voi vähän huonontaa! Jos on viiden tähden hotellin palvelut ja henkilökunta aina paikalla alttiina ja ymmärtäväisenä niin kyllähän se houkuttaa tiettyä luonnetta ja temperamenttia, sellaista vähän mukavuudenhaluisempaa, Cacciatore naurahtaa.

Mennään vähän ees ja taas ja välillä kompastellaan ja tipahdellaan ja takaisin itkemään äidin tai isin kainaloon.

Nuoren kotona pysymisen taustalla saattaa olla myös vakavampia syitä. Cacciatore kannustaakin vanhempia kysymään neuvoa ammattilaisilta, mikäli nuoren pärjäämisestä syntyy huolta.

Myös muiden vanhempien, isovanhempien tai tuttujen puoleen kannattaa kääntyä ja kysyä, pitäisikö nuoresta olla huolissaan. Nuoren kotona pysyminen voi olla esimerkiksi oire vetäytymisestä.

- Jos kyse on psyykkisestä häiriöstä, masennuksesta tai ahdistuksesta niin vetäytymisoire on hankala, koska nuori tosiaan jämähtää. Tällaisiin vetäytymistyyppisiin oireisiin pitäisi puuttua varhain.

Cacciatorella ei siis ole suositusta siitä, minkä ikäisenä olisi hyvä muuttaa pois kotoa.

Ei ole olemassa normielämää, joka pitää jollain normitavalla elää.

- Emme ole samanlaisia. Ei ole olemassa normielämää, joka pitää jollain normitavalla elää. Mennään vähän ees ja taas ja välillä kompastellaan ja tipahdellaan ja takaisin itkemään äidin tai isin kainaloon.

Suosittelemme