Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Timo Räty, Hilkka Ahde - AKT:n kiusaamisjupakka käräjillä pääkäsittelyssä

Syyttäjä vaatii Rädylle sakkorangaistusta pahoinpitelystä ja työturvallisuusrikoksesta.

AKT:n yhteyspäällikkö Hilkka Ahde ja hänen asianajaja Mika Kivikoski ja AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty ja hänen asianajaja Heikki Lampela Helsingin käräjäoikeuden oikeussalissa.
AKT:n yhteyspäällikkö Hilkka Ahde (vas.) ja hänen asianajajansa Mika Kivikoski sekä AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty (oik.) ja hänen asianajajansa Heikki Lampela Helsingin käräjäoikeudessa 13. marraskuuta 2013. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Ari Mölsä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suurta kohua herättäneen AKT:n kiusaamisjutun pääkäsittely alkoi aamulla Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä katsoo, että AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty on syyllistynyt tahalliseen työturvallisuusrikokseen ja pahoinpitelyyn viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen kohtelussa työpaikalla.

Syyttäjän mukaan Ahde on vuosina 2006–2012 joutunut Rädyn epäasiallisen kohtelun uhriksi. Räty oli aluksi huutanut sekä antanut epäselviä ja epäasiallisia työtehtäviä. Myöhemmin alkoi täydellinen mykkäkoulu ja huomiotta jättäminen. Myös henkinen väkivalta voi täyttää rikoslaissa tarkoitetun pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Hilkka Ahde vaatii Rädyltä 40 000 euron korvauksia kärsimyksestä ja psyykkisestä vammasta.

Syyttäjä vaatii myös AKT:lle 80 000 euron yhteisösakkoa.

Syytteessä ovat myös AKT:n valtuuston entinen puheenjohtaja Heikki Harakka ja hallituksen entinen varapuheenjohtaja Veijo Ruonala. Heitä syytetään työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan liittojohtajien olisi tullut puuttua peliin heti, kun he havaitsivat epäasiallisen kohtelun eli työpaikkakiusaamisen merkit liiton toimistossa.

Samassa oikeudenkäynnissä puidaan Hilkka Ahteen kohtelun lisäksi myös Rädyn entisen sihteerin kiusaamista. Tältä osin Rätyyn, Harakkaan ja Ruonalaan kohdistuvien syytteiden otsikkona on työturvallisuusrikos.

Kaikki syytteen saaneet kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Suosittelemme