Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomeen halutaan perustaa eettinen pankki - "perustamiseen täytyy suhtautua realistisesti"

Eettisten pankkien toiminta perustuu läpinäkyvyyteen ja konkreettisten asioiden rahoittamiseen. Euroopassa on joitakin jo kymmeniä vuosia toimineita eettisiä pankkeja ja nyt Suomeenkin haluttaisiin sellainen. Aloite pankin perustamisesta on vasta alkutekijöissään. Yhden näkyvän asian eettistä pankkia ajava ryhmä on jo kuitenkin saanut aikaiseksi.

kädet pitelevät maapalloa
Kuva: www.pankki2.fi
Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen halutaan perustaa eettinen pankki. Eettinen pankkitoiminta eroaa omien sanojensa mukaan "tavallisista" pankeista siinä, että se rahoittaa kestävää kehitystä tukevia konkreettisia asioita. Keskeisessä roolissa on myös toiminnan läpinäkyvyys eli pankin asiakkaille kerrotaan, mihin heidän varojaan sijoitetaan.

Läntisessä Euroopassa toimii jo tällä hetkellä joitain eettisiä pankkeja. Niiden toimintaperiaatteisiin kuuluu esimerkiksi se, että ne myöntävät lainoja vain sen verran kuin heillä on asiakkaiden talletuksia.

Suomessa on ollut jo parin vuoden ajan pystyssä Pankki 2.0 -aloite, joka on kerännyt yhteen eettisestä, kestävästä pankkitoiminnasta kiinnostuneiden ryhmän.

- Uuden pankin perustamisen kanssa täytyy olla realisti, sanoo ryhmään kuuluva Marika Lohi.

Eettistä pankkia suunnittelevat toteavat, että uuden pankkitulokkaan perustaminen on kovan työn takana muun muassa Suomen pankkialan hyvän maineen, tiukan kilpailun ja tiukentuvan pankkisääntelyn takia.

- Tällä hetkellä ajatuksemme on se, että jos joku haluaa muuttaa yhteiskuntaa paremmaksi ja kestävämmäksi, voisimmeko me auttaa tarjoamalla siihen rahoitusratkaisun, Lohi kuvailee.

Vaikka Suomessa toimiva eettinen pankki on vasta lähtökuopissa, yhden tällaisen rahoitusratkaisun järjestämisessä Pankki 2.0 -aloite on jo ollut mukana.

Rahoituksen kohde löytyy Tampereen keskustasta kivijalasta.

Osakeannilla rahoitus luomukauppaan

Tampereella avattiin kesällä luomuruokakauppa, jonka rahoituksen järjestämisessä Pankki 2.0 -aloite auttoi. Tamperelaiset Sari Kuusisto ja Ira Hellsten perustivat noin neljä vuotta sitten tuoretta luomuruokaa välittävän nettikaupan.

- Noin vuosi sitten aloimme miettiä, mitä uutta voisimme keksiä. Syntyi ajatus omasta kaupasta ja pohdimme, voisimmeko saada ihmisiä mukaan sen perustamiseen, kertoo Hellsten.

Hellsten ja Kuusisto pyysivät apua Pankki 2.0 -ryhmältä, jonka avulla saatiin järjestettyä osakeanti. Annin tavoitteena oli merkitä 1 000 kappaletta 100 euron arvoisia osakkeita. Anti meni yli odotusten, ja osakkeita merkittiin 1 200. Tämän rahoituksen avulla luomukauppa saatiin viime kesänä avattua.

Osakeannin myötä kaupan omistaa nyt 320 osakasta.

- Pankki 2.0 -väeltä saimme apua koko käytännön byrokratiaan ja myös neuvoja. Emme olisi itse osanneet osakeantia järjestää, sanoo Hellsten.

Läntisessä Euroopassa eettinen pankki ei ole uusi asia

Suomalaisen eettisen pankin tulevaisuus on vielä niin auki, ettei Lohi osaa arvoida, olisiko pankki sellainen, että sieltä voisi esimerkiksi saada asuntolainaa.

- Moni ehkä haluaisi pankin, johon voisi tallettaa rahansa ja jossa voisi maksaa laskunsa.

Suomessa aloite eettisestä pankkitoiminnasta on Lohen mukaan herättänyt kiinnostusta. Viime keväänä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra palkitsi aloitteen kestävän talouden ideakilpailussa.

Muualla Eurooppaan eettisiä pankkeja syntyi 1970-luvulla. Vuonna 2008 puhjennut finanssikriisi lisäsi kiinnostusta eettisiin pankkeihin.

Eettisiä pankkeja ovat esimerkiksi tanskalainen Merkur, norjalainen Cultura ja ruotsalainen Ekobanken. Näiden pankkien toimintaperiaatteisiin kuuluu muun muassa se, että ne käyttävät asiakkaiden säästöjä vain lainaamiseen, eivät osakkeiden tai monimutkaisten sijoitusinstrumenttien ostamiseen. Lisäksi asiakkaille tiedotetaan avoimesti lainoitetuista hankkeista.

Esimerkiksi Merkurissa säästöjä on 186 miljoonan euron arvosta ja lainoja se on myöntänyt 146 miljoonalla eurolla.

Ruotsalainen osuuskuntaperiaattella toimiva eettinen pankki JAK ei puolestaan peri korkoa lainoistaan - toisaalta säästöillekään ei makseta korkoa. JAK rahoittaa toimintaansa muun muassa vuosittaisilla jäsenmaksuilla ja kiinteillä lainapalvelumaksuilla.

Sekä Merkurilla ja JAK:lla on pienimuotoista toimintaa Suomessa. Pankki 2.0 -aloitetta ajavat ovatkin miettineet yhtenä vaihtoehtona, että Suomessa toimiva eettinen pankki tulisi osaksi jotain toista eurooppalaista eetistä pankkia.

Suosittelemme