Ensi viikonloppuna Suomi on miehitetty. Miehittäjät pitävät maata omana isänmaanaan. Mistä on kyse?
Palestiinalaiset liveroolipelejä järjestävät pelintekijät vierailevat Suomessa. Ensi viikonloppuna larppaaja-aktiivit järjestävät suomalaisten pelintekijöiden kanssa pelin, joka kertoo miehitetystä Suomesta.
Yksi larpin suomalaisista järjestäjistä on pelintekijä Juhana Pettersson, joka kertoo idean syntyneen vuosi sitten Israelin miehittämällä palestiinalaisalueella.
- Olin järkyttynyt siitä, miten päivänselvä se tilanne on. Seisoin kadulla, joka on tarkoitettu vain juutalaisille. Tuli olo, että tämä on ihan Etelä-Afrikkaa, ihan kohtuutonta ja siitä tuli kimmoke larppiin, joka kertoisi suomalaisille, mitä se elämä siellä on, Pettersson sanoo.
Tarkastuspiste Helsinki
_Halat hisar _eli _Piiritystila _-niminen liveroolipeli tapahtuu piiritetyn Suomen Helsingissä, vaikka peliä pelataankin Pirkanmaalla. Peliin osallistuu 70 pelaajaa ja järjestäjää eri pohjoismaista. Pelin ideana on siirtää palestiinalaisalueiden poliittinen tilanne suomalaisiin oloihin.
- Me tähdätään arjen kokemukseen, mitä tarkoittaa elää jokapäiväistä elämää miehitysvallan alla? Meidän toive on, että siitä tulee monipuolisempi kuva siitä, minkälaista se elämä voi olla, Pettersson sanoo.
Luvassa on ainakin ruumiintarkastuksia, ulkonaliikkumiskieltoja ja miehittäjän mielivaltaa. Myös pelaajat ovat saaneet vaikuttaa pelin sisältöön, niin kuin liveroolipeleissä on tapana.
- Monia pelaajia kiinnostaa, miten nationalismi muuttuu, kun se ei olekaan enää varakkaan maan nationalismia, vaan sorretun kansan nationalismia.
Opettavaisia tarinoita
Palestiinalaisalueella pelintekijät ovat järjestäneet pelejä oman kulttuurinsa kiperistä aiheista, kuten kunniamurhista.
Pohjoismaissa liveroolipelit ovat usein fantasia-aiheisia. Pettersson ei lähde arvioimaan sitä, voiko nykyaikaan sijoittuva yhteiskunnallinen tarina olla opettavaisempi.
- Tietenkin tässä oppii enemmän palestiinalaisaiheesta. Toisaalta myös fantasialarpeissa oppii, jos vaikka kolme 15-vuotiasta tyttöä järjestää pelin sadalle ihmiselle. Se on se tee-se-itse-meininki.
Palestiinalais-suomalaisen Halat hisarin ovat rahoittaneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto.