Janakkalalaisilla historiaharrastajilla kävi toissaviikolla huima tuuri. He olivat tutkimassa metallinilmaisimien kanssa Janakkalan Hyvikkälässä peltoa, josta oli aiempia viitteitä siitä, että paikalla on ollut esihistoriallinen asutus. Muutamien pikkulöytöjen jälkeen ilmaisimeen osui keihäänkärki, samasta löytökohdasta kirveenterä ja kohta maata kaivettaessa myös katkelma miekkaa. Harrastajat keskeyttivät kaivamisen ja tekivät ilmoituksen museovirastolle.
Löytö osoittautui kaivauksissa harvinaiseksi ja arvokkaaksi. Maasta paljastui ristiretkiaikainen, noin 1100-luvun ruumishautaus. Luuranko oli säilynyt poikkeuksellisen hyväkuntoisena, mikä mahdollistaa sen, että uusilla tutkimusmenetelmillä siitä saadaan tietoa, jollaista ei aiemmista varhaisista ruumishaudoista ole saatu. Ja huippuna hautaus oli harvinainen kahden miekan hautaus, eli vainajan matkassa oli kaksi miekkaa. Bonuksena miekat olivat vielä aivan eri historiallisilta aikakausilta.
- Siinähän oli kaksi miekkaa päällekkäin, joista tämä pienempi oli viikinkiaikainen. Ja se on nyt konservoinnissa todettu, että se on saattanut olla ollut tulessa. Eli se ehkä on ollut perintömiekka, joka on ollut polttohautauksessa, ja laitettu sitten tämän vainajan pitemmän miekan kanssa, joka ei ole ollut tulessa. Eli se on harvinainen yhdistelmä. Se on niitä Suomen pisimpiä miekkoja, ristiretkiaikainen, eli noin 1100 jälkeen Kristuksen, noin karkeasti ajoitettuna, kertoo kenttäkaivausta viime viikolla johtanut Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo.
Miekkojen lisäksi haudasta löytyi vainajan matkaan laitettuja työkaluja, kuten keihäänkärjen katkelma ja työkirveen terä. Luurangon perusteella noin 180 cm pitkän, ilmeisesti aikuisen miehen oma kiekkopontinen miekka on ajoitettu viikinki- ja ristiretkiajan taitteeseen. Pituutta miekalla oli lähes 120 cm.
Haudasta saa aivan uutta tutkimustietoa
On mahdollista, että analyysit kertovat lähes tuhat vuotta sitten eläneestä, merkkihenkilöksi arvellusta vainajasta mm. mistä hän oli syntyisin, ja ehkä jopa millainen oli hänen viimeinen ateriansa.
- Nyt on mahdollista kokeilla tässä uusia analyysejä. Meillä on kyselyt päällä, että jos siitä saisi dna- ja isotooppiajoituksia, voisi selvittää mistä vainaja on kotoisin, mistä päin tullut ja onko hän asunut tällä paikalla. Ja sitten tietenkin näillä perinteisillä radiohiiliajoituksilla voidaan vainajan kuolinhetkeä selvittää. Esimerkiksi kallo on vielä hiekkakakun sisällä, emme ole purkaneet sitä. Mukaan täytyy saada asiantuntijoita katsomaan, että teemme sen oikealla tavalla. Harvinaisen hyvin on säilynyt tämä kallo ja yläruumiin osia. Että meillä on runsaasti tutkimusaineistoa luuston puolesta.
Simo Vanhatalo sanoo, että paikalta vastalaukun kohdalta otettujen maanäytteiden perusteella on ehkä mahdollista selvittää jopa vainajan viimeinen ateria.
Onko kyseessä ollut merkkihenkilö?
- Kyllä varmaan. Nyt pitäisi varmaan selvittää onko siinä ympärillä muuta hautausta. Siinä on kuitenkin merkkejä, että siinä olisi naisten hautauksia ja muuta. Kuitenkin yleensä näitä kahden miekan hautoja on Suomesta vähän. Luulen, että merkittävä henkilö on ollut kyseessä.
Joskus vain käy tuuri, sanoo löytäjä
Hautapaikan löytäjä, janakkalalainen historian harrastaja Mikko Mäkelä kertoo olleensa parin ystävänsä kanssa tutkimassa maastoa, josta he arvelivat erilaisten viitteiden perusteella löytyvän jotakin esihistoriallisesti kiinnostavaa.
- Etsiskeltiin ihan normaalisti, ja joitakin pieniä löytöjä siinä olikin. Olimme jo siirtymässä aivan toiselle alueelle, kun kokeilin tutkittavan alueen laidalta sähköpylvään vierestä, mikä ei ehkä ole paikkana sellainen että uskoisi siitä jotakin löytyvän, koska siinä on kaiveltukin. Siinä sitten etsin rupesi huutamaan, ja siinä kaivoin tällaista kaikua ylös. Pikkuhiljaa vastaan tuli tällainen keihäänkärki, sitä jo pidin hienona löytönä ja ihmeteltiin sitä kaverin kanssa. Kun etsimellä koitti sitä, niin signaali vain jatkui. Siitä pikkuhiljaa kaivettiin käsin varovasti syvemmälle, sitten tuli vastaan kirveen terä.
- Siinä vaiheessa rupesi vanhojen kokemusten perusteella arvailemaan, että siinä saattaisi olla jonkinlainen hautaus. Tutkittiin sitten aluetta tarkemmin. Katsottiin onko löytöreiässä muuta. Aivan sen pohjalta pilkisti kiiltävänä miekan säilän osa. Siinä näkyi tekstiä, joka varmaan selviää röntgenkuvauksissa. Sen tunnisti siitä, että hautaus ja kätkö siinä on, ja siinä vaiheessa sitten lopetimme ja otimme yhteyden Museovirastoon, kertoo löytäjä Mikko Mäkelä.
Mahdollisista lisäkaivauksista alueella Simo Vanhatalo ei osaa vielä sanoa ennen uuden löydön tutkimusten valmistumista.