Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Örön linnakesaari avautuu Saaristomeren kansallispuiston helmeksi

Saarta hallinnoivan Metsähallituksen tavoitteena on kehittää Öröstä ympärivuotinen luontomatkailukohde. Satavuotinen sotilashistoria on muokannut osan saaresta ihanteelliseksi kasvupaikaksi monille harvinaisille kasvi- ja perhoslajeille.

Markku Salo
Avaa Yle-sovelluksessa

Örön saaren pitkä historia linnakesaarena päättyy vuoden 2015 alussa. Puolustusvoimat luopuu Öröstä tuolloin ja siitä tulee osa Saaristomeren kansallispuistoa. Örötä hallinnoivalla Metsähallituksella on saarella kunnianhimoiset kehitystavoitteet.

Metsähallitukselle Örö on kruununjalokivi, josta aiotaan kehittää huippuluokan ympärivuotinen luontomatkakohde. Saarelle havitellaan myös  pysyvää asutusta.

- Pysyvä asutus takaa sen, että saarelle saadaan yhteysalusliikenne. Näin turistit voivat nauttia Örön luonnosta ympäri vuoden, kertoo Metsähallituksen erikoissuunittelija Jouko Högmander.

Utön veroinen luontomatkakohde

Örön saari vapautui rajoitetulle kesäaikaiselle turismille vuonna 2006, kun armeija luopui saaren käytöstä miehitettynä linnakesaarena. Matkailuyrittäjät ovat vieneet saareen kesäisin jopa tuhat turistia tutustumaan saaren mielenkiintoiseen sotilashistoriaan ja upeaan luontoon.

- Haemme nyt Örön saarelle matkailuyrittäjiä, jotka vuokraisivat meille siirtyviä asuntoja ja muita tiloja. Tällä on toimiva infra aina hyväkuntoista varuskuntaruokalaa myöten. Osa rakennuskannasta on helppo muuntaa turistikäytöön, kehaisee Högmander.

Metsähallituksessa uskotaan, että Öröstä on mahdollisuus tulla Utön tapainen luontomatkakohde. Örön valtteja ovat helppo saavutettavuus, saaren suuri koko ja monipuolinen luonto.

Esimerkiksi lintuharrastajille Öröstä voi kehittyä aivan huippupaikka.

Jouko Högmander

Satavuotinen sotilashistoria on muokannut osan saaresta ihanteelliseksi kasvupaikaksi monille harvinaisille kasvi-ja perhoslajeille. Paahteisten ketojen lisäksi saaren monipuoliseen luontoon kuuluu upeita hiekkarantoja, sankkoja lehtometsiä ja armeijan muovaama vuosisatainen kasarmimiljöö.

- Me näemme, että täällä on jopa paremmat mahdollisuudet kukoistavalle luontomatkailulle kuin Utössä. Örö on suurempi, luonto on monipuolisempi ja saaren sotilashistoria luo tänne hienon ilmapiirin. Esimerkiksi lintuharrastajille Öröstä voi kehittyä aivan huippupaikka. Täällä on lisäksi Suomen oloissa ainutlaatuinen perhoskanta, luettelee Högmander.

Sotaväki jää

Puolustusvoimat muistuttaa, että vaikka Örö vapautuu turismille vuoden 2015 alussa, saarelle jää myös sotilastoimintaa.

Pienimuotoista tilapäistä sotilastoimintaa voi harjoitusten yhteydessä olla saaressakin.

Kari Tapala

- Örössä on vastakin toimivia tykkejä, joilla on ammuttava määrävuosin, jotta ne pysyvät kunnossa. Kalustoa ja valvontatornia valvotaan asianmukaisesti etävalvontana. Saaren länsi- ja eteläpuolen merialueilla pidetään jatkossakin ampumaharjoituksia. Pienimuotoista, tilapäistä sotilastoimintaa voi harjoitusten yhteydessä olla saaressakin, muotoilee komentaja Kari Tapala Merivoimien esikunnasta.

Lisätietoja Örön tulevaisuudesta keväällä

Metsähallituksen virkamiehillä on luvassa työntäyteinen sydäntalvi, kun suunnitelmia Örön tulevaisuudesta valmistellaan. Lisätietoa on luvassa jo ensi keväänä.

- Meidän on jollakin aikavälillä kehitettävä laituripalveluja ja muita matkailun edellyttämiä toimia. Luvassa on lähivuosina miljoonaluokan investoinnit, eikä rahaa ole vielä  budjetissa. Matkailuyrittäjät ovat olleet Öröstä kiinostuneita. Nyt on käynnistettävä selkeät keskustelut, miten turismia aletaan kehittää.

- Örö on Saaristomeren kansallispuiston helmi. Me uskomme sen vetovoimaan, painottaa Högmander.

Suosittelemme sinulle