Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"19 euron lapsilisä on Viron häpeäpilkku"

Viron sosiaalidemokraattien puheenjohtaja nimeää alle 20 euron suuruisen lapsilisän nyky-Viron pahimmaksi kipupisteeksi. Erityisen häpeälliseksi hän kokee sen, että summa on pysynyt samana jo kymmenen vuotta.

Anna-Maria Talvio
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sven Mikser ruoti kovin sanoin maan lapsilisää Viron ETV:n Foorum-ohjelmassa keskiviikkona.

Mikserin mukaan sosiaalidemokraatit ovat koko vaalikauden jokaisessa talousarviomenettelyssä ehdottaneet lapsista maksettavien lisien kolminkertaistamista.

– Kyseessä on nyky-Viron yksi kipeimmistä ongelmista. Ensimmäisestä ja toisesta lapsesta maksettava universaali lapsilisä on 19 euroa ja 18 senttiä. Se, että summa on pysynyt samana kymmenen vuotta on häpeällistä, Mikser sanoi.

Mikserin mukaan kaikki ovat tietoisia samaan aikaan tapahtuneesta hintatason noususta ja inflaation tasosta.

– Tiedämme miten paljon raha on menettänyt ostovoimaansa, miten valtion budjetin kokonaismäärä on kehittynyt ja miten eri kustannuslinjat ovat kallistuneet, Mikser lateli.

Mikserin mielestä on selvää, että Viron reformipuolue on yhdessä koko hallituskoalition kanssa ottanut päämääräkseen universaalin lapsilisän poistamisen Virosta.

Puheenjohtaja on huolissaan myös väestön vähenemisestä.

– Jos katsomme, mitä viime vuosien aikana on tapahtunut, niin Virossa on kuollut 1 500 ihmistä enemmän, kuin mitä on rekisteröity elävänä syntyneitä. Maasta on lähtenyt 6 600 ihmistä enemmän, kuin mitä tänne on tullut tai palannut. Kaikkiaan olemme maana menettäneet yli 8 000 ihmistä. On korkea aika tehdä jotain tämän ongelman ratkaisemiseksi, Mikser vaati.

Isänmaan ja Res Publican liiton Kaia Ivan mukaan väite siitä, ettei lapsilisään ole puututtu kymmeneen vuoteen, on väärä.

Iva painotti myös, että Viron lapsilisäjärjestelmässä lapsilisät kasvavat nelinkertaiseksi kolmannesta lapsesta.

Suosittelemme