Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lähes sukupuuttoon kuolleella saimaannieriällä on toivoa - "Harvinaisempi kuin norppa"

Kokenut nieriätutkija Irma Kolari pitää kalan rauhoituspäätöstä hyvänä. Välillä toivottomalta näyttänyt pelastustyö näyttää muutenkin paremmalta kuin vuosikymmeniin. Tutkijat ovat saaneet pyydettyä Saimaasta uusia emokaloja.

Saimaannieriä on harvinaisempi kuin saimaannorppa.
Kuva: YLE
Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvosto päätti rauhoittaa saimaannieriän kokonaan ensi vuoden alusta lähtien. Punakylkisen kaunottaren pyydystäminen ja saaliiksi ottaminen on kiellettyä.

RKTL:n tutkija Irma Kolari pitää päätöstä hyvänä, mutta se edellyttää, että rauhoituspäätös otetaan huomioon kentällä eli kalastajien keskuudessa.

- Nieriä elää Saimaan syvillä ulapoilla. Muikkua pyydetään samoilla vesillä, eikä muikkuverkkoa tulisi laskea alle 10 metrin syvyydessä pohjaan saakka nieriän esiintymsalueilla, Kolari muistuttaa.

Nieriää esiintyy eniten Kuolimolla, Yövedellä, Louhivedellä ja Luonterilla eli Puumalan etelä- ja länsipuolella. Hajahavaintoja on tullut myös Puumalan yläpuolisilta vesiltä.

- Saattaa olla, että kalastuskieltojakin joudutaan joillakin alueilla tekemään, mutta pohjapyynnin välttäminen on jo hyväksi.

"Laitostuminen lähellä"

Saimaannieriäkanta on pitkään ollut laitoskasvatuksen varassa. 2009 laitospoikasten istutukset jouduttiin lopettamaan, sillä tulokset jäivät laihoiksi.

- Emokalasto oli jo toisen ja kolmannen polven laitoskasvatteja. Nyt aivan viime vuosina on saatu uusia, luonnossa kasvaneita  emokaloja. Tilanne näyttää paljon paremmalta.

Silti saimaannieriä on saimaanlohen kanssa vaarassa kuolla sukupuuttoon.

- Harva taitaa tietää, että nieriä on harvinaisempi kuin saimaannorppa, Irma Kolari pohtii.

Suosittelemme