Hyppää sisältöön

Talvivaaran ympäristölaskun loppusumma yhä auki

Talvivaaran vakuudet eivät riitä kaikkien ympäristövahinkojen korvaamiseen. Yhtiö on varautunut runsaan 30 miljoonan euron ympäristövastuisiin. Kaikista korvauksista suoriutuminen vaatisi sitä, että yhtiö voisi jatkaa toimintaansa suunnitellusti vuosikymmenten ajan.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Mikäli toiminta joudutaan lopettamaan äkillisesti, ympäristövahingoista lankeava lasku liikkuu runsaan 30 ja 200 miljoonan euron välillä, arvioi Talvivaaran tuotevastuuasiantuntija Tuomas Vanhanen.   

Talvivaaran ympäristövakuudessa ei ole otettu huomioon kipsisakka-altaan vuotoa eikä kaivoksen äkillistä sulkemista. Vanhanen sanoo, että mikäli yhtiö jatkaa toimintaansa, sillä on mahdollisuus suoriutua kaikista ympäristövastuistaan

- Jos Talvivaara ei mene konkurssiin, nämä asiat tullaan hallitsemaan hillitysti, tehdään rauhallisesti. Kulut eivät tule kerralla vaan seuraavan 40 vuoden aikana.

Vanhasen mukaan akuuteimmat ongelmat ratkaistaan tällöin nopeasti ja myöhemmin kaivosalue pystytään maisemoimaan suunnitelmien mukaisesti.

Toiminnan lopettaminen yhtäkkiä ja jätekasojen peittäminen johtaisi Vanhasen mukaan siihen, että ympäristöhaitoista eroon pääseminen voisi kestää jopa sata vuotta.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhosen (vas.) mielestä ainoa terve vaihtoehto on se, että prosessi Talvivaarassa saataisiin hallintaan.

Mikäli Talvivaara ajautuu konkurssiin ja yhtiö joudutaan ajamaan nopeasti alas, lankeavat vakuussumman ylittävät ympäristövastuut hyvin todennäköisesti yhteiskunnan maksettavaksi, sanoo Korhonen.

Ympäristövaliokunta järjesti avoimen kokouksen kaivostoiminnasta Helsingissä torstaina.

Suosittelemme sinulle