Hyppää sisältöön

Laiska-Robert pyrkii pitkälle Tanskan politiikassa

Julkkikseksi noussut työtön Robert Nielsen puolustaa oikeuttaan elää sosiaaliturvan varassa. Ja tähtää Tanskan parlamenttiin.

Laiska-Robert
Kuva: Yle
Jyrki Hara

Vallankumous lähtee pohjalta, kerrotaan Robert Nielsenin vaalimainoksessa.

Laiska-Robertiksi mediassa ristitty Nielsen on ehdolla Kööpenhaminan valtuustoon, mutta viime kädessä tähtäin on kuulemma parlamenttivaaleissa.

Nielsen on omalaatuinen tanskalaisjulkkis, jonka näkemys työnteosta ja kansalaisen velvollisuuksista on ylittänyt uutiskynnyksen aina Yhdysvaltoja myöten.

– Työn tekeminen on kuin kelpoisuusvaatimus kansalaiseksi. Tämä ei ole kestävä ajattelutapa. Luonnonvarat eivät riitä, eikä meitä kaikkia tarvita tuottamaan, Robert Nielsen sanoo Yle Uutisten haastattelussa Kööpenhaminassa.

”Työttömyys on elämänvalinta”

Nielsen nousi koko kansan tietoisuuteen, kun hän vuosi sitten kertoi televisiossa viettäneensä vuosikymmenen sosiaaliturvan varassa, tieten tahtoen.

Yhdeksävuotiaan tytön isä asuu pikkuruisessa – ja sotkuisessa – vuokrakaksiossa, mutta on tyytyväinen elämäänsä.

– Työttömyys on minulle elämänvalinta. Minulle tärkeää on miettiä, miten tulen hyväksi ihmiseksi. Se on tärkempää kuin pokkurointi palkkakuitin vuoksi.

Työn tekeminen on kuin kelpoisuusvaatimus kansalaiseksi. Tämä ei ole kestävä ajattelutapa. Meitä kaikkia ei tarvita tuottamaan.

Nielsen ajaa työnteon vapaaehtoisuutta ja kansalaispalkkaa.

– Yhteiskunta on ihmistä varten, eikä toisinpäin, filosofiaa opiskellut Nielsen sanoo.

Läpimenon mahdollisuus kunnallisvaaleissa on olematon, mutta lisää julkisuutta mies ainakin saa.

Toimiiko Nielsen vapauttaan vastaan?

Laiska-Robertin vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun Tanskassa ei ehkä sittenkään ole miehen itsensä mieleen.

Nielsen puolustaa kansalaisen oikeutta elämään ilman palkkatyötä, mutta hänen esimerkkinsä on johtanut työttömyysturvan arvosteluun. 

– Onhan se ongelma, jos työnteko ei kannata. Jos valitsemme tukiaiset työnteon sijaan, se johtaa huonoon kierteeseen, sanoo vasemmistoa äänestävä Melina Nielsen.

– Jos rahaa on säästettävä, se on ilman muuta otettava sosiaalietuuksista. Rahaa jaetaan nyt turhan avokätisesti, arvioi puolestaan kauppatieteen opiskelija Fredrik Holk Holberg.

Kumpikaan ei voisi kuvitellakaan äänestävänsä Robert Nielseniä missään vaaleissa.

”Minua käytetään leikkausten tekosyynä”

Asiantuntijoiden mukaan Robert Nielsenin saamalla julkisuudella on ollut todellista vaikutusta tanskalaiseen politiikkaan.

Varsinkin poliittisen kentän oikealla laidalla hänet on nostettu vapaamatkustamisen symboliksi.

Finanssikriisin jälkimainingeissa demarivetoinen hallitus on leikannut julkisesti rahoitettuja palveluja. Leikkaukset on viety läpi ilman merkittävä vastarintaa.

Nielsen itse sanoo, että poliitikot käyttävät häntä tekosyynä leikatakseen tukia, jotka eivät edes liity hänen elämäntilanteensa mitenkään.

– He tietävät, että leikkaukset satuttavat monia liikaa. Siksi minunlaiselleni on käyttöä, Nielsen sanoo.

Suosittelemme sinulle