Hyppää sisältöön

Rohkeat alaikäiset veljekset ryhtyivät yrittäjiksi: ”Eihän se firma sormia napsauttamalla syntynyt!”

Kun seitsemäntoistakesäiset kaksospojat päättivät perustaa yrityksen, oli joukossa myös epäileviä katseita. Petteri ja Samuli Ketola eivät niistä välittäneet, ja nyt lukiolaisten ohjaksissa on oma äänentoisto- ja esitystekniikkapalveluita tarjoava yritys.

Kaksi poikaa
Kuva: Heidi Törnroos / Yle
Heidi Törnroos,
Susanna Vilpponen,
Johanna Latvala

Kymmenen vuotta sitten tekniikka alkoi kiinnostaa varkautelaisia Ketolan veljeksiä. Musiikinopettajana työskentelevän isän myötä äänitekniikka tuli tutuksi ja pojat innostuivat alasta.

Alussa pojat pyörivät ystävänsä mukana, ja auttoivat häntä koulujuhlien ja diskojen äänentoistoon liittyvissä hommissa. Vuonna 2012 Ketolat päättivät perustaa oman yrityksen, vain 16-vuotiaina.

Veljekset ovat saaneet apua ulkopuolisilta tahoilta, vaikka pääasiassa he ovat luoneet ja luotsanneet yritystään Ketola Groupia itsenäisesti vuodesta 2012 lähtien.

- Eihän yrityksen toiminta ole pelkästään sitä, että mennään keikalle ja lähetetään lasku perässä, vaan täytyy ottaa huomioon kaikki muu oheistoiminta, että se on mahdollista lainvoimaisesti, Petteri Ketola selventää.

Välillä nuorta ikää tosin kummastellaan.

- Hallinnolliselta puolelta on monesti ihmetelty, että kun te olette vasta 17-vuotiaita, Samuli Ketola hymähtää.

Uskottavuus tulee hyvin hoidetusta työstä

Ketoloiden yritykseltä voi tilata äänentoistoon, valaistukseen tai erikoistehosteisiin liittyviä palveluita esimerkiksi musiikkitapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin. Asiakkaita on saatu enimmäkseen perinteisen puskaradion kautta.

- Joku nähnyt tai sana kiirinyt, sieltä niitä on tullut. Välillä on kyllä tullut vähän epäilevää katsetta..

- .. mutta siinä vaiheessa kun ollaan alettu kantaa kamaa sisään ja alettu rakentamaan tapahtumaa, niin on alkanut löytyä sitä arvostusta, että kyllä nämä jätkät tietävät mitä tekevät, veljekset täydentävät toistensa lauseet.

Ketoloiden tiedossa ei ole muita alaikäisinä avoimen yhtiön perustaneita.

- Voi olla, että olemme ensimmäiset, Ketolat arvioivat.

Nuoresta iästään huolimatta yrityksen tulevaisuuttakin on jo mietitty, mutta ensin täytyy kouluttautua ja suorittaa asepalvelus.

- Tällä hetkellä tavoitteena on pitää liiketoiminta sellaisena, että pystymme hoitamaan sen kunnolla koulun ohella. Sitten kun insinöörin papereita rupeaa olemaan, niin yritys hieman muuttuu ja laajenee, Petteri Ketola tuumaa.

Yhtiökumppani on luonnollisesti samoilla linjoilla.

- Firma tulee kulkemaan meidän mukana, ja kun pystymme alkaa työskennellä täyspäiväisesti, niin lähdemme kasvattamaan toimintaa.

Ketolat esimerkkinä nuorille yrittäjänaluille

Työ- ja elinkeinoministeriön hankepäällikkö Hanna Riskin mukaan Ketolan veljekset ovat Yritys-Suomi-markkinointikampanjan keulakuvayrityksistä nuorimpia. Ketolat ovat antaneet kasvonsa Yritys-Suomen markkinointikampanjanjaan yhdessä seitsemän muun yrityksen kanssa. Kun kampanjaan etsittiin uusia yrityksiä, vinkkasivat paikalliset yritysneuvojat Ketoloiden yrityksestä.

Ketolat haluttiin mukaan kampanjaan, sillä Yritys-Suomen on tarkoitus kannustaa nuoria, jotka pohtivat oman yrityksen perustamista.

- He ovat erittäin hyvä ja inspiroiva esimerkki nuorille. Heillä on hyvä liikeidea ja todella reippaat veljekset ovat kyseessä, Riski kehuu.

Mainoskampanja on ollut käynnissä vasta kuukauden, mutta Riskin mukaan Yritys-Suomen nettisivujen kävijämäärät ovat kasvaneet sen myötä viikkotasolla noin 15 000 noin 25 000 kävijään.

- Suomesta löytyy paljon yrittäjyydestä kiinnostuneita, Riski sanoo.

Suosittelemme sinulle