Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pekka Perä: Tilanne on kriittinen

Talvivaaran kaivosyhtiön toimitusjohtajan Pekka Perän mukaan yhtiön tilanne on kriittinen. Hän kuitenkin uskoo kaivoksen tulevaisuuteen ja kassavirtojen kääntyvän positiiviseksi.

Peka Perä
Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä. Kuva: Yle
Katja Oittinen,
Minna Heikura
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvivaaran kaivoksen toimitusjohtaja Pekka Perä myöntää, että yhtiön tilanne on kriitiinen. Yhtiö ilmoitti perjantaina hakeutuvansa yrityssaneeraukseen ja aloittavansa kaikkia yhtiöitä koskevat yt-neuvottelut.

Perä kertoi, että päätös yrityssaneeraukseen hakeutumisesta tehtiin torstai-iltana. Toimintaa on Perän mukaan edelleen tehostettava, jotta se saadaan erittäin alhaisilla hinnoilla kannattavaksi.

- Viimeinen viikko on ollut hyvin intensiivinen rahoitusneuvotteluiden suhteen, koska meidän pitää varmistaa meidän ja sidosryhmien tulevaisuus. Tuotannossamme on mennyt hyvin. Olemme tehneet toiminnassamme ennätyksiä koko ajan monessa suhteessa. Henkilöstö on venynyt todella hyvin. Viimeinen vuosi alkaen kipsisakka-altaan vuodosta on ollut hyvin vaikea.

Perän mukaan yhtiö jatkaa rahoitusneuvotteluita positiivisin mielin, ja toimitusjohtaja uskoo vakaasti Talvivaaran tulevaisuuteen.

- Meillä on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvin terve ja pitkäikäinen bisnes. Uskon, että menettelyillä, mitä olemme päättäneet tehdä, saamme vietyä toiminnan hyvään kuntoon kohtuullisessa ajassa.

- Käytännössä muutaman vuoden, puolen vuoden, vuoden kuluessa saamme kassavirrat positiiviseksi, minkä jälkeen on paljon helpompi elää taas.

Myös Talvivaaran kaivoksen mahdollisesta alasajosta on käyty paljon spekulaatioita.

Henkilöstö on venynyt todella hyvin. Viimeinen vuosi alkaen kipsisakka-altaan vuodosta on ollut hyvin vaikea.

Pekka Perä

- Surulliselta kuulostaa, jos joku haluaa noin hienon ja pitkäaikaisen laitoksen sulkea. Meillä on toki ollut omat ongelmamme ympäristön ja muiden suhteen, mutta meillä on kuitenkin lähtökohtaisesti terve bisnes, ja sillä voidaan luoda paljon aineellista hyvää Suomeen.

Talvivaaran tilannetta on huomattavasti vaikuttanut nikkelin alhainen hinta.

- Totta kai sillä on iso merkitys, jos maailmalla markkinat menevät tästä vielä alaspäin. Tällä hetkellä yli puolella nikkelin tekijöistä kassavirta on negatiivinen. Käytännössä se johtaa siihen, että tulee varmasti tuotannon supistuksia, mikä johtaa toisaalta hinnan nousuun.

Suosittelemme