Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Näkökulma: Pekka Perän viimeinen kauhaisu

Pekka Perä kuvasi tiedotustilaisuudessa Talvivaaran ongelmia tilapäisiksi. Jälleen kerran.

Anne Kaikkonen.
Anne Kaikkonen. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anne Kaikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvivaaran toimitusjohtaja yrittää kauhoa kaivosyhtiöön vielä yhtä rahakuormaa. Perä ei pitänyt yhtiön 40 miljoonan euron kokoista hätärahoitusta ollenkaan suurena summana, onhan Talvivaaraan upotettu hänen mukaansa jo miljardi euroa.

Pekka Perän optimismin aste tiedotustilaisuudessa oli niin suuri, että kysymys hänen uskottavuudestaan toimia pörssiyhtiön toimitusjohtajana on pakko esittää. Poikkeuksellista Talvivaarassa on ollut se, että yhtiö on niin henkilöitynyt Pekka Perään. Hän on tehnyt suunnattoman määrän työtä yhtiön eteen vuosien aikana. Se on hänen hyvä puolensa - ja samalla myös huono puolensa.

Edessä saattaa olla yksi Suomen taloushistorian suurimpia yrityssaneerauksia - tai lopulta konkurssi.  Yrityssaneeraus on prosessi, josta viime kädessä ratkaisun tekee tuomioistuin. Yrityssaneeraukseen yleensä  pääsee, jos suurimmat velkojat sitä puoltavat. Vakuudelliset velkojat ovat näyttäneet Talvivaaran mukaan jo vihreää valoa, mutta niiden määrä ei tiedotustilaisuudessa selvinnyt.

Oikeuden pitää siis ottaa kantaa siihen, onko Talvivaara yhtiönä elinkelpoinen eli onko sillä  mahdollisuuksia jatkaa joltakin uudelta taloudelliselta pohjalta. Samalla pitäisi olla selvyys monesta muusta vaikeasta asiasta. Pitäisi olla tieto nikkelin maailmanmarkkinahinnasta. Pitäisi olla tieto ensi kevään säästä. Pitäisi olla tieto, kuinka paljon suomalaisissa olosuhteissa kokeilematon menetelmä pystyy lopulta tuottamaan nikkeliä.

Osakemarkkinoille voi kertoa optimistisia näkymiä tulevaisuudesta, mutta samat lauseet saattavat kuulostaa tuomioistuimessa hieman ontolta.

Suosittelemme