Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Talvivaaralle povattiin synkkää tulevaisuutta - "Vuosituhannen karmeimman kaivoksen lähtölaskenta on alkanut"

Yle Uutisten Suoran Linjan kommentoijat toivovat Talvivaaran alasajon onnistuvan hallitusti. Velkasaneeraukseen ei kuitenkaan luoteta "tekohengityksenä" ja tuhoutunut luonto etsii maksumiehiä.

Sähkökeskus Talvivaaran kaivoksessa.
Sähkökeskus Talvivaaran kaivoksen poistoveden pohjoisen juoksutushaaran luona Sotkamossa 6. marraskuuta Kuva: Lehtikuva
Maria Blomberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutisten Suoralla Linjalla on käyty vilkasta keskustelua Talvivaaran kohtalosta. Ympäristövahinkoja harmitellaan ja velkasaneerauskin tuntuu useimmista heikolta tekohengitykseltä.

Nimimerkki KainuunKarhu raamittaa: "Vuosituhannen karmeimman kaivoksen lähtölaskenta on alkanut. Toivottavasti vastuussa olevat henkilöt saavat oikeudenmukaisen tuomion Kainuun luonnon ja vesistöjen tuhoamisesta. Kaverit ottivat tietoisen riskin ahneuksissaan ja seurauksilla ei ollut mitään väliä."

"Hallittu kaivostoiminnan alasajo, niin ympäröivästä luonnosta edes osa voisi pelastua. Siihen Talvivaara tarvitsee lisärahoitusta. On se uskomatonta että ns. sivistysvaltio antaa tällaisen luonnon katastrofin tapahtua ja valtio on siinä osallisena", **KÅ **päivittelee.

"Metallitehdas kiinni vähintään kuukaudeksi ja koko malmintuotantoon puolen vuoden paussi. Kuulostaa tosiaan siltä, että tuotantomenetelmä ei ole lähellekään kunnossa ja ongelmana on nimen omaa talvikausi", nimimerkki **antiHyssälä **neuvoo.

Uudet ostajat Venäjältä tai Kiinasta

"Ei selviä. Nykyiset tuotantomäärät ja nikkelin hinta eivät riitä pitämään yritystä pystyssä. Puhumattakaan ympäristövahinkojen korvaamisesta, jotka jälleen kerran jäävät veronmaksajille... ", nimimerkki Hemmo maaalaa.

"Nk. luontoaktivistit saavat yhden sulan hattuunsa ja toivottavasti ovat valmiita kantamaan "poliittiset" vastuun Talvivaaran painostamisesta. Näemme pian jos Venäjältä tai Kiinasta tulee vastuullisemmat omistajat kaivokselle?", nimimerkki **Paimen **syyttää.

**Realisti **ei usko kaivoksen pelastumiseen.

"Menee konkurssiin! Malmien maailmanmarkkinahinnat ovat vahvassa laskussa ja kulut nousussa! Talvivaaraa ei pelasta saneeraus."

Nimimerkki Loistava ratkaisu ilottelee lähes ainoana kommentoijana Suoran Linjan keskustelussa. Hän kiittelee toimitusjohtajaa ja uskoo kaivostyöpaikkojen säilyvän Kainuussa.

"Jos voi käyttää sanaa loistava. Mutta sitä se on. Nikkelin hinta on pudonnut, mutta nousee taas ja näin työpaikat säilyvät. Onneksi Pekka ei anna periksi! Kyllä rahaa jostain joskus tulee, koska nikkeli ei karkaa kalliosta."

Kainuussa 1600 putsaustyöpaikkaa

Nimimerkki Rahat men surkuttelee piensijoittajien puolesta.

"Voi niitä piensijoittaja parkoja, jotka ovat rahojaan Talvivaaraan laittaneet. Yrityssaneerauksen myötä, mikäli lupa käräjiltä myönnetään, haihtuvat kaikki piensijoittajien eurot savuna Kainuun tuuleen. Sääliksi käy, elämä on."

"Edes valtiolla ei ole varaa nostaa sähläämiselle ja ympäristön tuhoamiselle perustuvaa yritystä jaloilleen. Hinta per työpaikka on aivan liian kova. Veronmaksajille riittää maksamista ympäristön ennallistamisessa ja jätevesien käsittelyssä vuosikymmeniksi, vaikka tuotanto pysähtyisi tänään", nimimerkki Ei nouse niittaa.

"Kainuussa on heti 1600 työpaikkaa tarjolla putsaamaan Talvivaaran aiheuttamaa ympäristötuhoa", **Töitä Kainuussa tarjolla **laskeskelee.

Keskustelu jatkuu edelleen Suoralla Linjalla.

Talvivaaran tilannetta käsitellään tänään klo 21 Ylen A-studiossa TV1:ssä. Studiossa vieraina mm. Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Suosittelemme sinulle