Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Talvivaaran tilanne huolestuttaa urakoitsijoita: "Korvaavaa työtä vaikea löytää"

Kaivosyhtiö Talvivaaran hakeutuminen yrityssaneeraukseen huolestuttaa yrittäjiä Pohjois-Savossa. Esimerkiksi Talvivaaran talvikunnossapidosta vastaavilla yrityksillä on nyt huoli töiden jatkosta. Monille Talvivaara on merkittävä työllistäjä.

Talvivaaran pääsy kielletty -kyltti
Kuva: Heikki Rönty / Yle
Kaisu Lötjönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivosyhtiö Talvivaaran hakeutuminen yrityssaneeraukseen huolestuttaa pohjoissavolaisia yrittäjiä. Esimerkiksi Talvivaaran talvikunnossapitoa hoitaa usea yläsavolainen yritys, ja työntekijöillä on nyt huoli töiden jatkosta. Talvivaara on merkittävä työnantaja noin kymmenelle talvikunnossapidosta vastaavalle.

Sonkajärveläinen yrittäjä Jarno Komulainen sanoo, että Talvivaarasta tulee noin 30 prosenttia yrityksen kokonaisliikevaihdosta.

- Kyllä se tilanne huolestuttaa. Talvivaarasta on tullut sen verran iso osuus, että kyllä sen nahoissaan tuntee jos ei tarvi sinne lähteä. Siellä on lunta riittänyt enemmän kuin täällä niin sanotussa sisämaassa, Komulainen toteaa.

"Pitää ihme tapahtua"

Kolme vuotta Talvivaaran kunnossapidosta vastannut yrittäjä ei usko löytävänsä korvaavaa työtä Talvivaaran tilalle.

Pitää ihme tapahtua, jos löytyy edes puolet siitä lumityöstä mitä Talvivaarassa tehtiin.

Jarno Komulainen

- Nyt on vielä kelju aika, kun talvi on alkanut ja hankala etsiä mistään muualtakaan korvaavaa työtä. Kaikki lumiurakat on jaettu jo näillä korkeuksilla. Pitää ihme tapahtua, jos löytyy edes puolet siitä lumityöstä mitä Talvivaarassa tehtiin.

Kaivosyhtiö Talvivaara on ilmoittanut tänään hakeutuvansa yrityssaneeraukseen. Talvivaara tytäryhtiöineen on pitkään etsinyt lisärahoitusta vaikean tilanteensa helpottamiseksi, mutta rahoitusta ei yhtiön mukaan ole saatavilla.

Talvivaara aloittaa myös koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat aiheuttaa irtisanomisia, osa-aikaistamisia ja lomautuksia. Talvivaara-konsernin oman henkilöstön määrä on tällä hetkellä 570.

Tuotannon ja tuotantokustannusten sopeuttamiseksi kaivoksella aloitetaan kuukauden mittainen metallitehtaan seisokki.  Lisäksi malmintuotanto keskeytetään väliaikaisesti.

Suosittelemme sinulle