Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Aikuinen nainen fanittaa kiivaasti, mutta tyylillä

Fanittaminen ei ole enää ainoastaan nuorison etuoikeus, sillä nykyään on täysin hyväksyttävää, että aikuisetkin voivat ovat yhtä hullaantuneita suosikkiartistiinsa kuin teinitkin. Lauri Tähkä tietää, mitä on olla aikuisen naisen ihailun kohde.

Lauri Tähkä
Kuva: Karoliina Haapakoski
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

"Olen sopinut Lauri Tähkän haastattelun yhdeksäksi ja odottelen paria minuuttia vaille yhdeksän keikkapaikan ovien aukeamista.

_Minun ei tarvitse hytistä ovien takana yksin, sillä jonossa on puolenkymmentä ikäistäni, nelikymppistä naista täydessä tällingissä. He haluavat olla paitsi mahdollisimman viehkeänä, myös mahdollisimman lähellä lavan reunaa, kun Tähkä alkaa soittaa puolenyön maissa." _

Vuosia julkisuuden valokeilassa ollut Lauri Tähkä on tottunut faneihin. Osa ihalilijoista on seurannut Tähkää uran alkumetreiltä lähtien.

- Vaikka mitä tapahtuu, niin he käyvät vuodesta toiseen keikoilla. Osasta on muodostunut ystävyyksiä, mikä on aika suuri juttu. Voidaan esimerkiksi keskustella jostakin 10 vuoden takaisesta keikasta, Tähkä kuvailee.

Pojan räyhäkkeestä tuli aikuinen mies

Uran alkuajoista tähän päivään on pojan räyhäkkeestä kasvanut aikuinen mies. Marraskuussa 40 vuotta täyttäneen Tähkän mielestä vanhenemisessa on pelkkää hyvää. Hän tunnustaa vieneensä itseään tietoisesti uuteen, aikuisempaan suuntaan.

- Olisi vähän korniakin, jos nelikymppinen jätkä yrittäisi olla joku parikymppinen.

Tähkä pohdiskelee, että aikuistumisesta on ollut hänelle ainoastaan hyötyä.

Mun mielestä on kiva, että siinä fanittamisessa on mukana semmoinen leikkisyys. Ei sitä pidä ottaa niin vakavasti.

Lauri Tähkä

- Lavalla olisi aika vaikea olla, jos siinä edessä olisi 18-20-vuotiaita. En tee heille myöskään lauluja, vaan mun ikäisille, joilla on kosketuspintaa elämään, Tähkä jatkaa.

Faneja kolmessa polvessa

Tähkä ynnäilee, että nykyään  keikoilla käyvien ikähaitari on 25-70 vuotta.  Suurin osa on naisia, mutta naisten joukkoon on alkanut ilmaantua yhä enemmän myös miehiä. Tähkä arvelee, että miehet ovat löytäneet hänen musiikkinsa Polte-biisin myötä.

- He kokivat sen jollakin tavalla omakseen. Nyt on sitten Puolikas, Tähkä mainitsee.

Tähkän mielestä aikuisten fanittaminen on teineihin verrattuna jollakin tapaa hienostuneempaa.

- Sieltä tulee fanilahjana itsekudottuja sukkia, leivonnaisia, semmoisia aikuiseen makuun olevia juttuja. Mun mielestä on kiva, että siinä fanittamisessa on mukana semmoinen leikkisyys. Ei sitä pidä ottaa niin vakavasti. Siinä pitää olla pilkettä silmäkulmassa.

Tähkä sanoo, että  hänellä on parhaimmillaan faneja kolmessa polvessa. 40-vuotias nainen, hänen 20-vuotias tyttärensä ja 65-vuotias äitinsä.

- Siinä on se tyylikkyys ja tietynlainen hienostuneisuus. Ei saa ymmärtää sitä hienostuneisuutta väärin, se on tavallaan semmoista lämpöä, mies muotoilee.

Yksityisyys on vähissä

Fanittaminen on luonnollisesti vaikuttanut myös monella tapaa Tähkän yksityiselämään. Etenkin aikuiset naiset hullaannuttanut laulaja sanoo, että fanitus on 95-prosenttisesti hyvää, mutta joukkoon mahtuu myös niitä "ei-kivoja" asioita.

Jos Tähkä haluaa olla esimerkiksi pitkän kiertueen aikana yksin, on se Suomessa lähes mahdotonta.

- Tietenkin kotona ja metsässä se onnistuu, mutta aina kun ovesta astuu ulos, on julkinen ihminen.

Tähkä tunnustaa julkisuuden muuttaneen häntä ihmisenä. Parkkiinnuttanut ja erakoittanutkin.

- Kyllä siinä tulee eri fiilis, kun ihmiset tunnistaa, tuijottaa ja katsoo mitä sä teet. Ihminen menee aina vähän kuoreen.

- Julkisuus on muuttanut mua ihmisenä, aika paljonkin. Ei tietenkään sitä, että mitä asioista ajattelen, mutta monesti tulee, että voinko mä luottaa. Kehenkään.

Suosittelemme