Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

1920-luvun Rautarouva siirtyi historiaan – uusi suurjänniteverkko maksoi 34 miljoonaa euroa

Etelä-Suomen uusi 34 miljoonaa euroa maksanut suurjänniteverkko on valmis. Uusittu suurjänniteyhteys Hyvinkää–Hikiä-välillä siirsi samalla historiaan 1920-luvulla rakennetun Rautarouvaksi kutsutun voimajohtolinjan.

Kaatuneen voimajohtopylvään korjaaminen Tammelassa
Tammelassa kaatunut voimajohtopylväs teettää työtä Finngridille. Kuva: YLE / Sari Törmikoski
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj on ottanut marraskuussa käyttöön uuden suurjänniteyhteyden välillä Hyvinkää–Hikiä. Samalla 1920-luvulla rakennettu Rautarouvaksi kutsuttu 110 voltin johto Hausjärven Hikiän ja Nurmijärven välillä siirtyi lopulta historiaan.

Yli 80-vuotiaan Rautarouvan voimajohtotolpat alkoivat jo rapistua. Syksyllä 2009 pätkä voimalinjaa sortui Tammelassa keskellä peltoa ja aiheutti laajan sähkökatkon. Sen jälkeen ruostuneita tolppia tuettiiin tilapäisin vahvistein.

Varatoimitusjohtaja Karui Kuusela arvioi tiedotteessaan, että sähkön kulutuksen ennustetaan kasvavan Helsingistä pohjoiseen Tampereelle suuntautuvalla alueella.

Esimerkiksi Hyvinkään, Riihimäen ja Hämeenlinnan seutujen sähkö tulee suurelta osin Hikiän ja Nurmijärven muuntamoiden kautta.

Uuden 400 kilovoltin solmupiste on nyt Hikiän sähköasema. Aseman laajennus mahdollistaa uusien korkeajännitteisten voimajohtojen Hyvinkää–Hikiä ja Hikiä–Forssa liittämisen sähköasemaan.

Uudella voimajohtolinjalla on käytössä Fingridin uusi peltopylvääksi kutsuttu voimajohtopylväsmalli. Pylväs vie entistä vähemmän tilaa pelloilla ja sen alla pystytään ajamaan työkoneilla.

34 miljoonalla eurolla saatiin Hikiän sähköasemalle uudet 400 kilovoltin ja 110 kilovoltin kytkinlaitokset sekä toinen muuntaja. Lisäksi Hikiän ja Hyvinkään välinen 17,5 kilometriä pitkä 220 kilovoltin johto-osuus korvattiin 400 kilovoltin johdolla.

Myös Hyvinkään eteläpuolella Kaltevan alueella noin 2,5 kilometrin matkalla Espoon suunnasta tulevaa 400 kilovoltin johto siirrettiin uudelle reitille.

Suosittelemme