Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Talvivaara eduskunnan pompoteltavana

Talvivaaran tilanne nousi esiin valtion omistajaohjausta koskevassa eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa.

Eduskunnan istuntosali.
Kuva: Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää Talvivaaran kaivosta keskustan Valcona, jossa idea oli hyvä, mutta toteutus huono. Keskustan Mauri Pekkarisen mukaan Soini haistaa haaskat hyvin, mutta Soinin ei pitäisi leikkiä näin vakavalla asialla.

Pekkarinen korosti, että asia on vakava tuhansien ihmisten sekä kansantalouden ja valtion kannalta. Pekkarisen mukaan perussuomalaiset eivät vastustaneet, kun Talvivaaraa pantiin liikkeelle.

Soini vastasi, että turha häntä on siitä syyttää, jos hän sanoo, että Talvivaara oli keskustalaisen politiikan alullepanema. Hän korosti kantavansa huolta Talvivaarasta, sen työntekijöistä ja yrityksestä. Soini sanoi, että hän ei kuitenkaan ymmärrä sellaista politiikkaa, jossa ei oteta vastuuta eikä myönnetä epäonnistumisia.  

Talvivaarasta hallituksessa vastaava elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi, että Talvivaaran suurimman omistajan, valtion sijoitusyhtiö Solidiumin, tehtävä ei ole toimia elinkeinopolitiikan välineenä. Mikäli valtion omistusta halutaan nyt käyttää valtavassa maailmanlaajuisessa murroksessa elinkeinopolitiikan välineenä, ei järjestelmää ole Vapaavuoren mielestä viritetty tätä varten.

Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että valtion usko kaivostoiminnan harjoittamiseen ei ole missään tapauksessa mennyt Talvivaaran vaikeuksien vuoksi. Valtio suhtautuu myönteisesti siihen, että malmivaroja ja mineraaleja hyödynnetään. Haaviston mukaan täytyy katsoa tarkkaan, onko sellaisia hankkeita, joissa valtion omistusta tarvitaan, ja voiko valtio niissä jollain tavalla olla mukana.

Suosittelemme sinulle