Hyppää sisältöön

Haavisto: Talvivaara etsii edelleen rahoitusta

Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto näkee konkurssin Talvivaaran ainoaksi jäljellä olevaksi vaihtoehdoksi, jos yhtiö ei onnistu saamaan yksityistä rahoitusta.

Pekka Haavisto Ylen Ykkösaamun vieraana 23. marraskuuta.
Pekka Haavisto Ylen Ykkösaamun vieraana 23. marraskuuta. Kuva: Yle
Miia Esa

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Talvivaara etsii yhä yksityistä rahoitusta.

– Uskon, että yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja vielä etsivät näitä vaihtoehtoja, Haavisto totesi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

– Tiedän, että päivittäin on ollut rahoitusneuvotteluja, jotta yksityiseltä sektorilta löytyisi rahaa yrityssaneeraukseen pääsemiseen.

Jos yhtiö ei onnistu tässä, Haavisto näkee konkurssin Talvivaaran ainoaksi jäljellä olevaksi vaihtoehdoksi.

Talvivaara ilmoitti viime viikolla hakevansa yrityssaneerausta. Toissapäivänä yhtiö kertoi, ettei se ole saanut tarvitsemaansa 40 miljoonan euron hätärahoitusta. Yhtiö arvioi rahavarojen riittävät saneerausmenettelyn ajaksi ensi vuoden alkuun.

Kaivosyhtiö tarvitsee rahaa muun muassa saneeraushakemuksen jättämisen jälkeen syntyvien velkojen kattamiseen. Talvivaaralla on satoja velkojia, ilmenee perjantaina julkistetusta velkojien luettelosta.

Haavisto kertoi olevansa ympäristön näkökulmasta huolissaan Talvivaaran jätevesiongelmasta. Jos mikään muu taho ei pysty hoitamaan ympäristöasioita, Haaviston mukaan veronmaksajille voi koitua kustannuksia, mikäli valtio joutuu ottamaan ne hoitaakseen.

– Viime kädessähän on niin, että kansalaisten turvallisuus ja terveys on valtion asia.

Suosittelemme sinulle