Kaakkois-Englannista Kentin kreivikunnasta löytynyt pelinappula vahvistaa, että yläluokka eleli leveästi anglosaksien Englannissa, sanovat tutkijat.
Hienosti kaiverretut tabula-pelin eli varhaisen backgammonin nappulat olivat tuontitavaraa manner-Euroopasta. Nappula on lajissaan Britannian laadukkain löytö sitten Buckinghamishiressä paljastuneen prinssihaudan kokonaisen pelilaudan. Sen löytymisestä on 130 vuotta.
Readingin yliopiston arkeologi Gabor Thomas pitää mahdollisena, että kentiläisherran pelinappulat olivat lombardialaista tekoa eli lähtöisin Pohjois-Italiasta. Samalla ne kertovat kauas ulottuvista kauppayhteyksistä.
Joku mahtoi kirota kovalla äänellä sinä päivänä 1 300 vuotta sitten, kun peli hän huomasi yhden nappulan puuttuvan, Thomas arvelee. Ehkä sen oli paiskannut nurkkaan edellisen pelin hävinnyt pahansisuinen kuningas, hän maalailee.
Pelit olivat anglosakseille hyvin mieluinen harrastus. Tabulan lisäksi heidän tiedetään pelanneen tammen edeltäjää, latrunculia. Arpakuutiot ja nappulat pantiin usein vainajan mukana hautaan.
Yleensä pelattiin karkeatekoisilla luun- tai puunpalasilla, mutta Lymingen nappula on ontosta luusta tehty siro esine, jossa on puusta sorvatut päät ja niitä kiinnittämässä pronssineulat.
Komea sali on täynnä löytöjä
Nappula löytyi hallista, joka aikoinaan oli suuren juhlasalin korvalla. Nykyisin alueella on Lymingen kylän keskusaukio. Kaivauksissa on aiemmin löytynyt hevosen suitsien pronssiosia, koruja, keramiikkaa ja eläinten luita. Osa löydetystä lasista on roomalaista alkuperää mutta koruiksi kierrätettyä. Yhtä paljon anglosaksisia löytöjä ei tunneta mistään muualta.
Viime vuonna löytynyt juhlasali oli aikanaan mahtava rakennus. Sinne sopi juhlimaan ainakin 60 ihmistä, ja yhtä muhkeita puu- ja kivirakenteita tunnetaan samalta ajalta ainoastaan kirkoista. Viime kesän kaivauksissa alueelta löytyi lisärakennuksia.
Gabor arvelee, että halli ja juhlat päättyivät, kun alueen heimosta tuli kristitty. Heidän muuttivat ilmeisesti läheiselle kukkulalle, jossa edelleen seisoo Lymingen kyläkirkko.
Readingin yliopiston verkkosivun lisäksi uusista löydöistä kertovat muun muassa The Guardian -lehti ja yleisradioyhtiö BBC.