Hyppää sisältöön

Finlandia Junior muistinsa menettäneelle pojalle

Duudson Jarno "Jarppi" Leppälä valitsi voittajaksi Kreetta Onkelin ennakkoluuloja ovelasti käsittelevän lastenromaanin.

Kreetta Onkeli Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kreetta Onkelin lastenromaani _Poika joka menetti muistinsa _on palkittu tämän vuoden Finlandia Junior -palkinnolla. Kirja kertoo muistinsa menettäneestä Artosta, joka kotia etsiessään päätyy isomman pojan seurassa pahamaineiseen lähiöön.

Voittajan valinnut Jarno Leppälä kehuu teosta sen ovelasta tavasta käyttää muistinmenetystä välineenä ennakkoluulojen käsittelemiseen.

- Kun Arto menettää muistinsa, häneltä riisutaan ennakkoluulot muita kohtaan, ja hän suhtautuu ihmisiin ihmisinä avoimin mielin. Samalla hän avaa itsensä odottamattomalle ystävyydelle, Leppälä sanoi palkintopuheessaan.

Duudsonit-tv-ohjelmista tunnetun Leppälän mukaan Onkelin romaani kommentoi sitä, miten nuoret laitetaan yhteiskunnassa samalle viivalle.

- Heidän odotetaan suoriutuvan kaikissa tilanteissa yhtä hyvin, monesti piittaamatta siitä, että nuorten lähtökohdat ovat usein hyvin erilaset ja täysin nuoresta itsestään riippumattomat, Leppälä sanoi puheessaan.

Palkintoa tavoitteli kuusi teosta. Muut ehdokkaat olivat Marja Björkin transsukupuolisesta lapsesta kertova Poika, Ville Hytösen kirjoittama ja Matti Pikkujämsän kuvittama satu Hipinäaasi, apinahiisi, ukka Laajarinteen ja Timo Mänttärin työkiireisiä vanhempia käsittelevä kuvakirja _Isä vaihtaa vapaalle, _Heli Laaksosen ja Elina Warstan murrerunokirja Aapine sekä Ville Tietäväisen tyttärensä kanssa tekemä painajaisia käsittelevä kuvakirja Vain pahaa unta.

- Pidin erityisen paljon siitä, että mukana oli monta yhteiskunnallisiin seikkoihin kantaaottavaa kirjaa sellaiseen muotoon kirjoitettuna, että hyvin nuorikin ymmärtää, Jarno Leppälä luonnehti ehdokkaita.

Suomen Kirjasäätiön lasten- tai nuortenkirjalle myöntämä Finlandia Junior -palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Suosittelemme sinulle