Hyppää sisältöön

Rakentaja asumisoikeusasunnoista: Liian kallista

Asokodit ei rakenna uusia kohteita niiden kalleuden takia. Espoolainen asumisoikeusasuntoaktiivi Jukka Kilpi väittää, että tavallisessa vuokra-asunnossa asuminenkin tulee halvemmaksi kuin asumisoikeusasunto.

Asumisoikeusasunto voi tulla vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja kalliimmaksi. Kuva: Yle

Asumisoikeusasuntojen rakentamisen markkinajohtaja on lopettanut uusien asuntojen rakentamisen, koska yhtiö pitää asuntoja liian kalliina.

Asokodit Oy:n toimitusjohtaja Marko Pyykkönen kertoo yhtiön laskeneen, että uusi asumisoikeusasunto tulee asujalle jopa 40 prosenttia kalliimmaksi kuin korkotuettu vuokra-asunto.

Espoolainen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Jukka Kilpi väittää, että asumisoikeusasunto tulee jopa vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja kalliimmaksi.

– Esimerkiksi ensi vuodelle on vastikkeeksi määrätty 14,60 euroa per neliö, kun Espoossa 3h+k ja sitä suurempien vapaarahotteisten asuntojen keskivuokra on 13,20 euroa per neliö, Kilpi sanoo.

Rakentaja kiistää rahasammon

Asumisoikeusasunnossa Espoossa asuva Jukka Kilpi on vuosia käynyt taistelua asumisoikeusasuntoja rakentavia yhtiöitä vastaan. Hän on väittänyt toistuvasti lehtien yleisönosastoissa, että asuntojen rakentajat käyttävät järjestelmää rahasamponaan.

Jukka Kilpi Kuva: Yle

– Perusongelma on, että asukkaat ovat maksaneet talojen rakentamisen pääoman yli 99-prosenttisesti. Meillä ei ole silti minkäänlaista äänioikeutta yhtiökokouksessa. Rakentajayhtiöiden osakkeenomistajat, jotka ovat sijoittaneet pienen promillen pääomista, ovat ryhtyneet käyttämään järjestelmää rahasamponaan ilman, että he ovat ottaneet edes mitään riskiä, Kilpi väittää.

Asokodit Oy:n Marko Pyykkönen kiistää.

– Emme rahasta asukkaita millään lailla. Se, minkä me keräämme käyttövastikkeilla, menee kaikkiin kuluihin, mitä yhtiöllä on, Pyykkönen sanoo.

Marko Pyykkönen Kuva: Yle

Asokotien vuosittainen voittoprosentti ennen satunnaiseriä on ollut jo vuosia 10-30 prosenttia. Yhtiö näyttäisi tekevän siis parhaimmillaan kolme euroa voittoa jokaisesta saamastaan kymmenestä eurosta. Sitä voi pitää nykypäivän liike-elämässä todella huimana suorituksena.

Samaan aikaan kilpailijat tekevät vain muutaman prosentin voittoa per vuosi.

Valvova viranomainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arassa ei kuitenkaan nähdä, että Asokodit rahastaisi asiakkaitaan. Apulaisjohtaja Heli Huuhka sanoo, että erot yhtiöiden välillä johtuvat kirjanpidollisista poistoista ja siitä, miten kukin niistä varautuu tulevaisuuden remontteihin.

Kuluja riittää

Asumisoikeusasumiseen liittyy kuitenkin paljon erilaisia kuluja, jotka kaatuvat lopulta asukkaiden niskaan. Asumisoikeuskohteisiin liittyvien lainojen korko on selvästi markkinakorkoa suurempi. Korko voi olla 3,5 prosenttia, kun tavallista asuntolainaa saa tällä hetkellä noin 1,5 prosentin kokonaiskorolla.

Jotkut asumisoikeusrakentajat perivät myös hallintopalkkioita asukkailta. Palkkion suuruus voi olla euron per neliö. Palkkio korottaa muutenkin korkeaa vastiketta entisestään ylöspäin.

Aran apulaisjohtaja Heli Huuhka näkee, että järjestelmä on kaikesta huolimatta hyvä.

– Vastiketaso on lähtökohtaisesti hiukan korkeampi kuin aravavuokrataso mutta kuitenkin alempi kuin vapaarahoitteiset vuokrat. Asumisoikeusasunnot ovat yleensä tasoltaan parempia kuin aravavuokra-asunnot, hän sanoo.

Käräjäoikeuteen mennään

Jukka Kilpi toivoisi, että hän pääsisi käräjäoikeuteen selvittämään riitaa, joka miehellä on ollut pitkään Asokotien kanssa. Hiljattain Kuluttajariitalautakunta arvioi, että Asokodit on perinyt Kilveltä 5 000 euroa liikaa vastiketta kahden vuoden ajan.

Asokodit on kiistänyt lautakunnan arvion.

Miksi Jukka Kilpi ei yksinkertaisesti muuta pois espoolaisesta asumisoikeusasunnostaan, jos hän pitää asuntoa kalliina?

– Olen asunut tässä 17 vuotta ja kasvattanut pari tytärtä ja yhden koiran ja haudannutkin sen. Tämä on minun kotini.

Korjattu klo 8.20. Otsikkoa täsmennetty niin, että se vastaa paremmin sisältöä. Jutun tekstissä puhutaan nimenomaan asumisen, ei rakentamisen, kalleudesta.

Suosittelemme sinulle