Hyppää sisältöön

Rahapelit halutaan lisenssijärjestelmään – ministeriö puolustaa nykyistä monopolimallia

Rahapelialan konsultti toivoisi Suomeen rahapelimonopolin sijaan lisenssimallia, jossa ulkomaalainen rahapeliyritys maksaisi veroja Suomeen ja olisi Suomen viranomaisen valvonnassa. Sisäasiainministeriössä ei ole käyty keskusteluja lisenssimallista. Ministeriöstä kerrotaan, että nykyinen rahapelimonopoli saa laajaa poliittista kannatusta.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Marjut Mäntymaa

Rahapelialan konsultti Teemu Lehtisen mielestä poliitikkojen pitäisi rohkeasti myöntää, että suomalaiset kuluttajat etsivät parempia rahapelejä ulkomaisilta internetsivuilta. Päättäjien pitäisi hänen mielestään alkaa etsiä uudenlaisia vaihtoehtoja rahapelijärjestelmän monopolille, johon kuuluvat Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto.

Järkevä ratkaisu viranomaisen kannalta on olla rajoittamatta sitä olemassa olevaa kysyntää, joka tällä hetkellä on olemassa.

Teemu Lehtinen

- Ulkomaiselle tarjonnalle on kysyntää suomalaisen kuluttajan mielessä niin kauan kun internetissä on tarjolla huomattavasti parempia, edullisempia ja nopeammin käytettäviä rahapelejä kuin mitä suomalainen monopoli kykenee tarjoamaan, sanoo Lehtinen.

Sisäasiainministeriön lainsäädäntöyksikön neuvotteleva virkamies Sakari Airas kertoo, että Suomen nykyiselle rahapelijärjestelmälle on selkeä poliittinen tuki ja viimeisimmät tutkimukset kertovat valtaosan suomalaisista olevan sitä mieltä, että monopolijärjestelmä on hyvä tapa järjestää rahapelit.

- Näemme, että tämä on myös paras tapa ylläpitää korkeaa kuluttajansuojaa ja vähentää pelihaittoja ja rikollisuutta. Näen, että tämä kantaa myös tulevaisuudessa, kertoo Airas.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että nykyistä rahapelien yksinoikeusjärjestelmää kehitetään rajoittamalla ulkomaille tapahtuvaa pelaamista. Toimenpiteitä on Airaksen mukaan jo tehty.

- Esimerkiksi markkinointipykälää on tarkennettu, mikä on johtanut käytännössä siihen, että laittomien pelifirmojen markkinointi on hävinnyt käytännössä kokonaan suomalaisesta mediasta, sanoo Airas.

"Nykyinen malli kilpailukykyinen"

Teemu Lehtinen toivoisi monopolin sijaan Suomeen lisenssimallia, johon ollaan pikkuhiljaa siirtymässä muissa EU:n jäsenmaissa. Nykyinen monopolimalli alkaa Lehtisen mielestä näyttää eurooppalaisessa mittakaavassa vanhanaikaiselta.

Lisenssimallissa yrityksillä on oikeus tarjota rahapelitoimintaa siihen maahan, mihin sillä on lisenssi. Lisenssin myöntäisivät Suomen viranomaiset ja yritys olisi tilivelvollinen viranomaisille ja se maksaisi veroja Suomeen. 

Lehtinen painottaa, että kuluttuja kykenee halutessaan käyttämään internet-palveluja lähes mistä tahansa maailmasta, myös silloin kun suomalainen viranomainen yrittäisi sitä jotenkin estää.

Jotkut maat ovat tietyistä syistä tehneet itsenäisiä ratkaisuja ja siirtyneet lisenssijärjestelmään. Se ei tarkoita sitä, että Suomen pitäisi siihen siirtyä.

Sakari Airas

- Mitä tahansa rajoittamista suomalainen viranomainen yrittää internetissä harjoittaa, on mitä luultavammin tuomittu epäonnistumaan, sanoo Lehtinen

Sisäasianministeriössä ei ole ollut minkäänlaista pohdintaa lisenssimalliin liittyen. Airas ei pidä nykyistä monopolimallia vanhanaikaisena.

- Jotkut maat ovat tietyistä syistä tehneet itsenäisiä ratkaisuja ja siirtyneet lisenssijärjestelmään. Se ei tarkoita sitä, että Suomen pitäisi siihen siirtyä, Airas sanoo.

Airas näkee, että nykyinen Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Fintoton monopolimalli on kilpailukykyinen ulkomaisten rahapeliyritysten kanssa.

- Kuluttajalla on mahdollisuus valita erittäin korkean tason kuluttajansuojan piirissä olevat tuotteet, palvelut ja tarjonta pelaamalla Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton rahapelejä, Airas sanoo.

Lehtisen mielestä lisenssijärjestelmä on ainoa keino kontrolloida netissä olevaa tarjontaa mahdollisimman tehokkaasti.

- Järkevä ratkaisu viranomaisen kannalta on olla rajoittamatta kysyntää, joka tällä hetkellä on olemassa ja joka ei tule minnekään häviämään, Lehtinen painottaa.

Suosittelemme sinulle