Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

HS: YK kehottaa juomaan poronmaitoa

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kannustaa juomaan poronmaitoa, kertoo Helsingin Sanomat. FAO:n raportti kehuu poronmaitoa, jossa on neljä kertaa lehmänmaitoa enemmän proteiinia ja kuusi kertaa enemmän rasvaa, mutta vähemmän laktoosia.

Poroja aitauksessa.
Kuva: Hanna Eskonen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo lehdessä, että poronmaidon tuotanto on hyvin vähäistä Suomessa. Ollila kertoo kuulleensa vain yhdestä paikasta, jossa poronmaitoa hyödynnetään, ja sieltäkin maito menee kosmetiikkateollisuuteen. Hän lisää, että edes poronomistajat eivät juurikaan käytä poronmaitoa. Silloin kun poronmaitoa on, se menee vasoille.

Poroja kasvatetaan Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän lisäksi muun muassa Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Grönlannissa.

Poronmaito on yksi YK:n maatalousjärjestön raportin mainitsemista mahdollisista uusista maitotuotteista. YK:n mukaan maitotuotteet ovat nykyisin liian kalliita isolle osalle köyhimmistä ihmisistä lähinnä kehitysmaissa. Järjestö patistaakin maiden hallituksia pohtimaan, voisiko muiden lajien kuin lehmän maitoa hyödyntää nykyistä enemmän mukaan. Näitä olisivat poronmaidon lisäksi esimerkiksi laaman-, aasin-, alpakan- tai hirvenmaito.

Suosittelemme sinulle