Hyppää sisältöön

Viranomaiset ja metsästäjät ilveksen jäljillä

Jälkilaskenta alkaa pohjalaismaakunnissa kun pysyvä lumi sataa maahan. Tupsukorvat ovat levittäytyneet viime vuosina Lestijokilaaksoon, jossa ilvestä ei aiemmin tavattu. Nyt niiden kaatamiseen annetaan jo lupia.

Kuva: Seppo Nykänen / Yle

Viranomaiset ja metsästäjät selvittävät pohjalaismaakunnissa elävien ilvesten lukumäärän. Laskenta tehdään jälkien perusteella tämän talven lumilta. Ilves on kohteena siksi, että se on viimeisten kahden vuoden aikana levittäytynyt uusille alueille.

Tarkoitus on tarkentaa ilveksen virallista kanta-arviota. Eläintä tavataan nyt Lestijokilaaksossa sekä Kälviällä ja Ullavassa, missä ilvestä ei kaksi vuotta sitten näkynyt ollenkaan. Havaintomäärät ovatkin kasvaneet räjähdysmäisesti.

Joulukuun alussa alkavalle kaudelle Lestijokilaaksoon myönnettiin nyt yhteensä kahdeksan poikkeuslupaa. Ne jakaantuivat Lestijärvelle, Toholammille, Kannukseen sekä Kälviän-Ullavan alueille. Suomen riistakeskus myönsi yhteensä nelisenkymmentä poikkeuslupaa ilveksen kannanhoidolliseen pyyntiin pohjalaisalueilla.

Poikkeuslupien kohdentamisessa on painotettu ilvestiheimpiä alueita. Myös vahinkotilanne, riistataloudelliset haasteet ja ilvesten ihmisarkuuden säilyttäminen on huomioitu tapauskohtaisessa päätösharkinnassa.

Suosittelemme sinulle