Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Malminetsintäkorvauksista 2,4 miljoonan tulot – Metsähallitus ylivoimainen tienaaja

Metsähallitus vetää malminetsintäkorvauksista valtion kassaan lähes puolet ja Lapissa jopa 80 prosenttia. Korvauksia maksavat malmeja etsivät yhtiöt. Rahat jaetaan tutkimusalueiden maanomistajille hehtaarimäärien perusteella. Peruskorvaus on 20 euroa hehtaarilta.

Kuvassa malminäytteitä Ullavan Läntästä. Jokamiehenoikeutta laajempi malminetsintä vaatii Tukesin luvan ja siitä pitää maksaa maanomistajalle korvaus. Näytteiden kairaaminen kalliosta on jo luvanvaraista toimintaa.
Kuva: YLE
Vesa Vaarama
Avaa Yle-sovelluksessa

Malminetsintä on Suomessa luvanvaraista toimintaa. Jokamiehenoikeudella voi tutkia niin sanotusti pienimuotoisesti, ottaa vähäisiä kivinäytteitä ja kuopaista vähän pintaa.

Mutta jos pitemmälle mennään, louhitaan kalliota, kairataan tai kaivetaan monttuja, vaaditaan lupa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta eli Tukesilta.

Malminetsintäluvan jokaisesta hehtaarista maksetaan korvaus, joka menee maanomistajille.

- Vuonna 2012 koko maassa maksettiin malminetsintäkorvauksia noin 2,4 miljoonaa euroa. Korvausta maksettiin 130 000 hehtaarilta eli 1300 neliökilometrin alalta, Tukesin kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa sanoo.

Metsähallituksen tulot kasvussa

Suurimpana maanomistajana Metsähallitus saa korvauksista parhaan osan, koko maan rahoista puoletj a Lapin osuudesta peräti 80 prosenttia.

Korvaussumma on hyvässä kasvussa verrattuna viime vuoteen.

- Valtaus- ja malminetsintäkorvauksia, jotka perustuu viranomaislupiin, valtionmailta saatiin vuonna 2012 miljoona euroa ja vuonna 2013 tähän mennessä on saatu 1,3 miljoonaa euroa.

- Lisäksi malminetsintää tehdään joissakin tilanteissa maanomistajan luvalla kaivoslain rajoissa. Siitä meille tulee tänä vuonna tuloa noin 150 000 euroa,  kertoo Metsähallituksen kehitysjohtaja Tapani Pouta.

Lapin korvauksista leijonanosa valtion pussiin

Lapin malminetsintälupien tuotto on noin 1,2 miljoonaa euroa. Siitä noin miljoona kuuluu Metsähallitukselle.

Loppu 200 000 euroa on yksityisten maanomistajien ja maita omistavien yhtiöiden rahaa sen mukaan kenen maille etsintälupa ulottuu. Esimerkiksi metsäyhtiöillä on Lapissa merkittäviä maaomistuksia.

Metsähallituksen tienesti ei jää Lappiin pyörimään. Se katoaa valtion pohjattomaan pussiin.

- Malminetsintäalueet on käytännössä lähes poikkeuksetta liiketoiminnan alueita ja korvaukset on silloin  liiketoiminnan tuloja samaan tapaan kuin esimerkiksi vuokratulot. Me maksetaan liiketoiminnan tuloksesta valtiolle vuosittain tuloutus, metsähallituksen kehitysjohtaja Tapani Pouta sanoo.

Suosittelemme sinulle