Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Nostalgiaa postiauton kyydissä - Kainuu tallentui lyhytelokuvaan 60-luvulla

Elokuvaohjaaja Erkko Kivikoski ikuisti Kainuun maisemat 35-milliselle värifilmille vuonna 1963. Ylen Elävästä arkistosta löytyvässä lyhytelokuvassa postiauto matkaa halki Kainuun ja Koillismaan, Rukan laskettelurinteiltä Kainuun kylille.

Postiauto kerää matkusatajia kyytiin 60-luvulla.
Kuva: Yle
Sini Salmirinne
Avaa Yle-sovelluksessa

Postiautoilla oli aikoinaan suuri merkitys syrjäisemmillä seuduilla. Niissä kuljetettiin kirjeiden ja pakettien lisäksi myös ihmisiä, koululaiset pääsivät kouluun ja syrjäseutujen asukkaat liikkumaan.

Elokuvaohjaaja Erkko Kivikosken vuonna 1963 kuvaaman lyhytelokuvan tarkoitus oli esitellä posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa. Postiauton matkassa hahmottuu oivaa ajankuvaa ja nähdään kauniita maisemia eri vuodenajoilta. Filmissä esitellään myös puhelinyhteyksien rakentamista, joka mullisti pitkien etäisyyksien armoilla elävien ihmisten elämän.

Postiauton matka alkaa Oulusta kohti Kuusamoa. Rukan laskettelurinteiden jälkeen matka jatkuu Kainuuseen.

– Enää ei Kainuuta ole syytä sanoa nälkämaaksi, filmin selostaja kuvailee.

Kainuussa elettiin sodan jälkeen köyhissä oloissa, mutta filmin kuvausaikaan vuonna 1963 selostaja kertoo ankarien aikojen olevan takanapäin.

- Jälleenrakentava Kainuu on muuttunut pettuleivän ja kaskenpolton maakunnasta omat luonnonrikkautensa tuntevaksi ja niitä käyttäväksi nykyaikaisen tuotantoelämän palvelijaksi.

Postiauto matkaa Suomussalmelta Sotkamoon ja takaisin Koillismaalle.

– Koillistamaa ja Kainuu tenhoavat meihin muualta tulleisiin eniten eristyneisyydellään ja rauhallaan. Arkielämäänsä siellä asuville ovat yhteydet muualle postin puhelimen ja lennättimen välityksellä parantaneet merkittävällä tavalla elinehtoja ja osaltaan tuoneet nämä alueet rintamaiden tuntumaan, elokuvassa kuvaillaan.

Lyhytelokuvan leikkasi tunnettu elokuvaleikkaaja Juho Gartz. Filmi on Fennada Junior -yhtiön käsialaa.

Heidi Sommar / Elävä arkisto

Suosittelemme sinulle