Hyppää sisältöön

Kunnille yli 37 miljoonan euron vahingonkorvaukset asfalttikartellilta

Suomen valtion kanne hylättiin. Valtio joutuu maksamaan yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa oikeudenkäyntikuluja asfalttiyrityksille.

Tietyö Hämeentien ja Lintulahdenkadun risteyksessä Helsingissä 10. marraskuuta 2009. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Mikko Leppänen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut asfalttikartelliyritykset maksamaan noin 37,4 miljoonan euron vahingonkorvaukset kunnille.

Oikeudenkäynnissä Suomen valtio ja 40 kuntaa vaativat asfalttitöitä tehneiltä yhtiöiltä vahingonkorvauksia maksamastaan ylihinnasta.

Suomen valtion kanne hylättiin. Valtio velvoitettiin maksamaan oikeudenkäyntikuluista yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen asfalttiyrityksille korvaukseksi.

Käräjäoikeuden mukaan Tielaitos ja Tieliikelaitos ovat osallistuneet valtion töitä koskeneeseen kartelliin ainakin vuodesta 1998 alkaen. Käräjäoikeuden mukaan Tielaitoksen edustajat ovat olleet tietoisia kartellin olemassaolosta jo vuodesta 1998 alkaen.

Kartellin suurin yritys Lemminkäinen joutuu maksamaan vahingonkorvauksia ainakin 15 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi Lemminkäisellä on yhteisvastuullisia korvattavia muiden asfalttifirmojen kanssa, mikä voi nostaa Lemminkäisen korvausvastuun jopa 34 miljoonaan euroon. Lemminkäinen antoi tulosvaroituksen kartellikorvausten takia.

Käräjäoikeuden mukaan kunnat ovat pääsääntöisesti maksaneet asfaltointitöistä ylihintaa 15 prosenttia. Jotkut kunnat ovat maksaneet 20 prosenttia ylihintaa.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan kyseessä on merkittävä asiakokonaisuus myös Euroopan tasolla.

Asfalttikartellin vahingonkorvausoikeudenkäynti on kiinnostanut EU:n komissiota ja muita jäsenvaltioita, koska kilpailuoikeudelliset vahingonkorvausoikeudenkäynnit ovat Euroopassa harvinaisia.

Suosittelemme sinulle