Hyppää sisältöön

Amerikkalaisen kiitospäiväkalkkuna vaihtuu Suomessa hirveen

Yhdysvalloissa kiitospäivä ja kalkkuna kuuluvat yhtä tiukasti yhteen kuin Suomessa kinkku jouluun. Tänä vuonna amerikkalainen Donald Kilpela ei kuitenkaan aterioi kalkkunan ääressä, vaan saa ensi kertaa maistaakseen hirveä.

Vapaudenpatsas New Yorkissa
Kuva: Jeff Zelevansky / EPA
Anne Elhaimer

Amerikkalainen Donald Kilpela viettää kiitospäiväänsä tänä vuonna Suomessa Etelä-Pohjanmaalla, jossa syötäväksi ei suinkaan tarjota perinteistä kalkkunaa.

– Kuulin, että tarjolla on hirveä, jota en ole maistanut koskaan aiemmin. Joten kokemus on valmaan mielenkiintoinen, Donald Kilpela ennakoi kohteliaasti.

Kiitospäivänä pöydän pitää notkua Amerikoissakin eikä pelkkä kalkkuna suinkaan riitä.

– Kurpitsapiirakkaa jälkiruuaksi, perunamuhennosta paistinkastikkeella ja ehkä karpalokastiketta, Donald Kilpela listaa.

Kilpela ja hänen äitinsä saavat yleensä kutsun kiitospäiväaterialle, joten tarjoomukset vaihtelevat kulloisenkin isäntäperheen mukaan.

Peräseinäjoella Kilpelan kestiemäntänä on Tellervo Lahti. Hän kertoo, että hyvin syöminen näkyy kiitospäivän jälkeen Donald Kilpelan työpaikassa kuntokeskuksessa, jossa on vuoden kiireisin päivä.

Katastrofeja Mr Beanin tapaan?

Aina ateria tai sen valmistelu ei suju kuin elokuvissa. Donald Kilpelakin on ollut todistamassa, miten kissa on hypännyt juhlapöytään herkkujen perässä ja aiheuttanut sekaannusta ja huutoa.

– Mutta kalkkuna ei ole palanut,  ainakaan niissä paikoissa, joihin meitä on kutsuttu, hän summaa.

Aterian lisäksi perinteisiin kuuluu kiitospäivän juhlaparaati. Lapsena äiti vei Donaldin joka vuosi katsomaan paraatia paikan päälle Detroitiin, mutta myöhemmin kulkueen marssia seurattiin televisiosta. Lähetys tuli joko Detroitista tai New Yorkista.

Päivä kului rattoisasti tv:tä tuijotellen, sillä aikaa kun naisväki valmisteli juhla-ateriaa koko pitkän päivän keittiössä.

Aterian jälkeen jännitettiin amerikkalaista jalkapalloa.

"Paras loma ikinä"

Donald Kilpela luonnehtii kiitospäivää "parhaaksi mahdolliseksi lomaksi", koska se ei sisällä lahjoja tai muuta keinotekoista.

Perhe ja ystävät kokoontuvat yhteen aterioimaan. Kyse on aidoista asioista.

– Silloin voi vain olla kiitollinen kaikesta siitä hyvästä, mitä on elämässään saaanut. Siksi pidän kiitospäivastä niin paljon.

Kiitospäivän ajatuksena on halu kiittää Jumalaa satokauden päättyessä. Yhdysvalloissa kiitospäivää vietetään marraskuun viimeisenä torstaina ja se on yleinen vapaapäivä. Kanadassa päivää vietetään jo lokakuun puolella.

Suosittelemme sinulle