Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Leveä huumori avitti kirjallisuuskisan voittoon

Tämänvuotisen Kalevi Jäntin säätiön palkinnon saavat Antti Heikkinen, Maija Muinonen ja Leena Parkkinen. Palkintosumma on noin puolet Finlandia-palkinnosta, 16 000 euroa.

Antti Heikkinen
Antti Heikkinen Kuva: Laura Malmivaara / Kustannusosakeyhtiö Siltala
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Antti Heikkinen (s. 1985) palkitaan esikoisromaanistaan Pihkatappi.

Romaanillaan Heikkinen päivittää realistisen kotimaisen proosan pitkän linjan teemat: teos on maaseutukuvaus ja sukupolvitarina, se näyttää jännitteen kaupungin ja maaseudun välillä ja sijoittaa teoksen tapahtumat isoon yhteiskunnalliseen kehykseen.

Heikkinen kirjoittaa riemastuttavat savolaisensa leveällä ja raikkaalla huumorilla, perusteluissa todetaan.

Maija Muinonen (s. 1983) palkitaan esikoisromaanistaan  Mustat paperit. Muinosen kirjeromaanin tapahtumapaikka on määrittelemätön eteläeuroopalainen rantakaupunki.      

Enemmän kuin äidin ja ehdottoman äidinrakkauden tarina, romaani on itse kielen tarina. Teksti alkaa taipua ja särkyä runomaiseen muotoon, ja lopulta katkenneiksi sanoiksi. Tuomaristo kehuu Muinosen romaania kypsäksi ja kirkkaaksi.

Leena Parkkinen (s. 1979) palkitaan toisesta romaanistaan  Galtbystä länteen. Se on Turun ulkosaaristoon sijoittuvan kyläyhteisön ja kertomuksen päähenkilön, voimakasluontoisen naisen Karenin elämän kuvaus.

Parkkisen romaani paljastaa romaanimuodon yksinkertaisen salaisuuden, kyvyn kuvata arkisen maailman vähäpätöisyyksien kautta inhimillisesti merkittäviä kokemuksia, palkintoperusteluissa todetaan.

Kalevi Jäntin säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen tukemalla ja innostamalla nuoria kirjailijoita.

Suosittelemme sinulle