Hyppää sisältöön

Kiitospäivä muistuttaa suomalaista joulua

Kiitospäivän sanoma puhuttelee myös suomalaisia, vaikka joulu onkin juhlana kiitospäivän kaltainen. Juhlan kaupallisuus saa kritiikkiä myös Yhdysvalloissa.

Kalkkuna.
Kuva: AP Graphics Bank
Kati Jurkko,
Tanja Hannus

Kiitospäivä eli Thanksgiving tai Thanksgiving Day on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosittain, marraskuun neljäntenä torstaina vietettävä kansallinen juhlapäivä.

Oulun Suomi-Amerikka -seuran puheenjohtaja Jukka Ahola viehättyy yhä kiitospäivän sanomasta.

- Voin kuvitella, miten hyvä mieli on tullut siitä, kun toinen on tullut avuksi, Ahola sanoo viitaten kiitospäivän historiaan.

Kiitospäivää vietetään myös Suomessa. Oulussakin on oma Suomi-Amerikka -kommuuni, johon kuuluu perheitä, joissa toinen puolisoista on amerikkalainen. Joukossa on myös Yhdysvalloissa asuneita, amerikanautoharrastajia tai maassa matkailleita.

- Kokoonnumme saman pöydän ääreen ja syömme kalkkunaa yhdessä. Kalkkuna-ateriaan liittyy usein myös kurpitsapiiras, jota ei voi syödä ilman jäätelöä ja kermavaahtoa, Ahola hymyilee.

Kiitoksen aiheita

Kiitospäivänä kiitetään asioista, joista ei ole muistettu kiittää. Ahola on istunut pöydissä, joissa kiitetään ääneen itselle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista.

Yhdysvaltalaiset tekevät usein pidemmän sukulaisvierailun juuri kiitospäivänä.

- Kiitospäivä on sosiaalinen, koska usein ystävät ja tuttavat ovat matkustaneet kauempaakin päästäkseen samaan pöytään. Pöytäpuheet tulevat spontaanisti, jos tulevat.

Yhdysvalloissa presidentti armahtaa tv:ssä kalkkunan, joka ei päädy ruokapöytään. Macy's-tavaratalo järjestää upean paraatin, jota katsellaan tv:stä ja odotetaan, että oma kalkkuna paistuu uunissa.

Kalkkuna-aterian jälkeen miehet seuraavat amerikkalaista jalkapalloa. Välillä voidaan myös ottaa nokoset.

Kuin Suomen joulu

Voisiko Suomi ottaa kiitospäivän juhlittavaksi?

- Aika yhdessä on arvokasta. Ei olisi pahasta, jos istuttaisiin yhdessä saman pöydän ääreen, Ahola muotoilee.

Toisaalta joulu on kiitospäivän tyyppistä aikaa Suomessa.

Kiitospäivän jälkeen kaupat Yhdysvalloissa aloittavat mustan perjantain, jolloin ovet avataan aikaisin hurjilla erikoistarjouksilla ryyditettynä. Ryysis alkaa usein jo aamuviideltä. Mustan perjantain myynti ennustaa usein pitkälti joulumyyntiä ja sen pohjalta kauppa voi suunnitella esimerkiksi inventaarionsa. Oman aarteen ostaminen on monelle tärkeää.

Yhdysvalloissa kiitospäivä saa nykyisin kritiikkiä kaupallisuutensa takia.

Suosittelemme sinulle