Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Huonot hampaat saattavat olla osasyy aivoverenvuotoon ja moniin muihin sairauksiin

Suun tulehdukset ovat tavallisia ja salakavalia infektioita. Hammasperäisten infektioiden vaikutus yleisterveyteen on suuri.

tutkijapariskunta
Kuva: Yle/Ulla Meriläinen
Ulla Meriläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suusta saattaa löytyä vähintäänkin osasyy moniin sairauksiin, joihin hammasterveyttä ei aikaisemmin ole osattu yhdistää.

Tamperelainen tutkimusryhmä on ensimmäisenä maailmassa löytänyt viitteitä siitä, että hammasperäiset tulehdukset saattavat saattavat vaikuttaa aivovaltimopullistuman puhkeamiseen.

Neurokirurgeista, hammaslääkäristä, mikrobiologista ja oikeuslääkäreistä koostuva tutkimusryhmä keräsi näytteet 36 vuotaneesta aivovaltimopullistumasta ja teki ainutlaatuisen havainnon, kertoo tutkimusryhmän jäsen, erikoishammaslääkäri Mikko Pyysalo.

- Löysimme yli puolesta näytteistä hammasperäisten bakteerien jäänteitä. Nämä bakteerit saattavat olla osatekijänä aivovaltimopullistuman puhkeamisessa.

- Jatkotutkimusta tarvitaan vielä paljon. Meidän pitää selvittää, minkälaisessa kunnossa aivovaltimopullistumapotilaiden hampaat ovat. Toistaiseksi olemme vasta löytäneet puhjenneistä pullistumista hammasperäisiä bakteereja, korostaa Mikko Pyysalo.

Pullistuman puhkeaminen on hengenvaarallista

Jos aivovaltimon pullistuma puhkeaa, potilas saa lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon. Vuosittain tuhat suomalaista sairastuu tähän hengenvaaralliseen vuotoon, kertoo aivoverenvuotopotilaita hoitava neurokirurgi Liisa Pyysalo.

- Puolet potilaista kuolee, vaikka hoidot ovatkin kehittyneet.

- Aivovaltimopullistuman vuoto on jostain syystä yleisempää Suomessa kuin muissa länsimaissa. Lisäksi  noin kahdella prosentilla suomalaisista arvioidaan olevan tietämättään pullistuma.

Aivoverenvuotopotilaiden hoito on keskitetty viiteen yliopistosairaalaan. Liisa Pyysalo naurahtaa, että toistaiseksi klinikoilla ei ole alettu saarnata hammasharjojen käytön tärkeydestä.

- Tupakasta saarnaamme, koska se on iso riskitekijä. Tarvitsemme vielä paljon jatkotutkimusta, ennen kuin alamme saarnata potilaille myös hammasharjoista.

Hammasperäiset infektiot ovat salakavalia

Jo tehtyjen tutkimusten mukaan suun tulehdukset lisäävät muun muassa ennenaikaisten synnytysten riskiä ja saattavat vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen. Myös osa tekonivelinfektioista saattaa olla hammasinfektioperäisiä.

Ientulehdus on yleinen ja salakavala sairaus.

- Ihminen pystyy kantamaan hammasperäisiä infektioita mukanaan tietämättään vaikka 40 vuotta, kertoo Mikko Pyysalo.

- Ei sellaisesta vuosikymmenien infektiolastista ainakaan mitään hyötyä ole. Päinvastoin siitä näyttää olevan paljonkin haittaa.

Sekä hoito että tutkimus tarvitsevat rahaa

Kun Suomessa on etsitty terveydenhuollon säästöjä, yhtenä vaihtoehtona on pidetty aikuisten hammashoidosta tinkimistä. Mikko Pyysalon mielestä päättäjät tuntuvat joskus unohtavan, kuinka suuri merkitys terveillä hampailla on.

- On esitetty, että aikuisilla ei pitäisi olla oikeutta kunnalliseen hammashoitoon. Esitys kertoo, että kaikki eivät ymmärrä, kuinka tärkeästä kansanterveydellisestä asiasta on kysymys.

Pyysalot ovat huolissaan myös tutkimusrahoituksen leikkauksista.

- Jatkotutkimukset huonojen hampaiden ja aivovaltimopullistumien vuotojen yhteydestä ovat kalliita. Röntgentutkimukset maksavat, samoin näytteiden värjääminen ja bakteerianalyysit. 

- Rahoituksen puute on selvä hidaste, kuittaa Mikko Pyysalo.

Suosittelemme