Hyppää sisältöön

Hiiripöllö nautiskelee myyrän sisäelimiä kuin spagettia

Tuhannet hiiripöllöt ovat vaeltaneet ruokailemaan Etelä-Suomeen, kun eväät Venäjän pohjoisosissa ovat loppuneet. On mahdollista, että hiiripöllöjä jää eteläiseen Suomeen jopa pesimään.

Kuva: Raine Martikainen

Pitkäpyrstöisiä ja keltasilmäisiä hiiripöllöjä voi nähdä tänä talvena istumassa sähkölangoilla. Tuhansia hiiripöllöjä on vaeltanut Etelä-Suomeen, kun purtava on loppunut niiden pesimäalueella Venäjän pohjoisosissa.

Lintuharrastaja Lassi Kujala uskoo, että pelkästään Kymenlaaksoon on jäänyt satoja hiiripöllöjä.

– Lintuharrastajat ovat havainneet teiden varsilla useita kymmeniä hiiripöllöjä. Käytännössä niitä on moninkertainen määrä, koska ne linnut, jotka ovat sivummalla, jäävät näkemättä, Lassi Kujala sanoo.

Tulevana vuonna hiiripöllöjä voi jopa pesiä Kymenlaaksossa. Kujalan mukaan näin tapahtui edellisen kerran 1980-luvulla.

On päivänselvää, että tänne jää pöllöpareja myös pesimään.

Lassi Kujala

– Näin massiivista vaellusta en muista 50-vuotisen lintuharrastajauran aikana koskaan nähneeni. On päivänselvää, että tänne jää pöllöpareja myös pesimään, Lassi Kujala sanoo.

Syönti alkaa jyrsijän päästä

Hiiripöllöt kuulevat myyrien äänet kaukaa jopa autojen metelin takaa. Kun pöllö nappaa saaliin, se joko vie elottoman myyrän jemmaan tai aloittaa ruokailun.

Ensimmäisenä pöllö syö pään. Seuraavaksi on sisäelinten vuoro.

– Sisäelinten syönti on aikamoista spagetin syöntiä. Se ei ole kovin esteettisen näköistä puuhaa, mutta sinne ne kuitenkin menevät, Lassi Kujala kuvailee.

Viimeisenä pöllö nielaisee loput ontosta pikkujyrsijästä kokonaisena.

Tekstiä on muutettu 29.11.2013. Hiiripöllöjä pesii normaalistikin Pohjois-Suomessa, mutta tulevana vuonna ne voivat pesiä myös Etelä-Suomessa.

Suosittelemme sinulle