Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vexi Salmi sanoittaa joululauluja milloin vain paitsi jouluna

Joulumusiikissa suositaan nyt perinteisiä kappaleita. Useat artistit ovat julkaisseet levyjä, joilla he versioivat vanhoja klassikkokappaleita. Myös sanoittaja Vexi Salmi luottaa perinteiseen tyyliin, sillä se antaa usein joululauluille pidemmän elämän.

Vexi Salmi sanoittaa joululauluja milloin vain paitsi jouluna
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Sanoittajalegenda Vexi Salmen tuotannosta löytyy noin 150 jouluaiheista kappaletta. Suurin osa niistä on myös levytetty.

Tunnetuin kappaleista on Kassu Halosen kanssa tehty Sydämeeni joulun teen, joka tehtiin Vesa-Matti Loirin joululevylle vuonna 1988.

- Se syntyi hyvin nopeasti pakon edessä. Tehtiin Veskun joulu-LP:tä ja yksi laulu puuttui. Siinä puhelimien soidessa sitä kirjoitin ja se tuli ihan itsestään. Vein sen naapurihuoneeseen Kassu Haloselle, joka sävelsi sen yhtä nopeasti.

Kappale on yksi suomalaisten lempijoululauluja. Salmi uskoo, että suosiota selittää osaltaan Vesa-Matti Loiri.

- Hän oli jo silloin oopperalaulun, klassisen taiteen ja kevyen musiikin taitaja. Sitten siinä on erittäin onnistunut melodia. Kassun tutulta kuulostavat sävelkulut oli kansan helppo omaksua. Ja ehkä myös se aihe eli suomalaista hivelevä yksinäisyys.

Uusia joulusanoituksia aikuiselle miehelle

Vexi Salmi on tehnyt yhteistyötä Olli Lindholmin kanssa muutaman vuoden ajan. Eräänä päivänä Salmi ehdotti laulajalle joululevyn tekemistä.

- Sanoin Ollille yhtenä päivänä, että jos haluat olla aikuinen mies, niin teet joululauluja ja menet kirkkoon laulamaan niitä. Hetken hiljaisuuden jälkeen tuli vastaus, että joo tehdään, Salmi kertoo.

Täksi jouluksi syntyi Minun jouluni -levy, jonka kaikkiin kappaleisiin Salmi on tehnyt sanoitukset. Säveltäjiksi Olli Lindholm sai nimekkäitä tekijöitä kuten Mariskan, Juha Tapion, Jonne Aaronin ja  Paula Vesalan.

Vexi Salmi haki sanoituksiin joulun tuntua, johon kaikki voivat samaistua. Hänen mielestään perinteisemmät joululaulut kestävät paremmin aikaa.

- Jos kappaleista halutaan tehdä kestävämpiä, niiden pitää olla perinteisiä. Vitsillä saa hetkellisen, yhden joulun hitin.

Joulun tunnelma syntyy omista muistoista

Vexi Salmi pyrkii joulukappaleiden sanoituksissa löytämään kollektiivisen tunteen, joka suomalaisilla on joulusta.

- Se on esimerkiksi joulu kirkossa ja eri tilanteissa. Yleensäkin siinä laulussa pitää olla ne tunteet. On se sitten surua, ikävää, iloa tai mitä tahansa.

Salmi kirjoittaa jouluisia sanoituksia ympäri vuoden paitsi jouluna.

- Niitä tulee kaikkina muina vuodenaikoina paitsi ei jouluna eikä joulun alla, koska se on myöhäistä jo siihen jouluun.

Mutta mistä joulufiiliksen saa kaivettua esiin vaikka kesällä?

- Omasta päästään ja omista muistoista. Kesää kuvaavat laulut tehdään usein talvella. Jokaisella meillä on mielikuvat siitä, minkälaista elämä on eri vuodenaikoina. Eikä aina tarvitse tehdä avioeroa vaikka kirjoittaisi avioerosta laulun, Salmi nauraa.

Suosittelemme