Hyppää sisältöön

Ison-komeetta on sittenkin selviytynyt Auringon ohituksestaan?

Komeetan arveltiin jo lentäneen liian lähelle Aurinkoa ja tuhoutuneen, mutta nyt näyttäisikin siltä, ainakin osa komeetan ytimestä olisi kuitenkin selviytynyt. Komeetta on jatkanut lentoaan kirkastuen.

Marika Kataja-Lian

Ison-komeetta vaikuttaisi sittenkin selvinneen Auringon ohituksestaan. Torstai-iltana vaikutti siltä, että komeetta olisi hajonnut lentäessään liian lähelle Aurinkoa, mutta varhain perjantaina avaruustutkijat sanoivat, että ilmeisesti ainakin osa komeetan ytimestä olisi kuitenkin selviytynyt.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Soho-teleskoopin kuvista tehdystä animaatiosta näkyy (siirryt toiseen palveluun), kuinka komeetta lentää Auringon ohi ja jatkaa matkaansa heikentyneenä. Se vaikuttaisi kuitenkin kirkastuvan matkaa jatkaessaan. Aluksi arvioitiin, että jäljellä olisi vain osia komeetan ytimestä.

Ison-kampanjaa kordinoiva Karl Battams sanoi kuitenkin myöhemmin Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että ainakin osa Isonista näyttäisi selviytyneen. Battams sanoi olevansa yllättynyt siitä, että komeetan jäänteet ovat vastoin hänen odotuksiaan kirkastuneet.

Komeetan jälleensynty on aiheuttanut huvittunutta kuhinaa sosiaalisessa mediassa. Sen selviytymistä on pidetty Yhdysvalloissa torstaina vietetyn kiitospäivän ihmeenä.

Suosittelemme sinulle