Hyppää sisältöön

Porin seurakunnat jatkamassa kiisteltyjen järjestöjen tukemista

Naispappeuden ja seksuaalivähemmistöjen kriitikoille on edelleen jaossa merkittävä rahasumma. Muun muassa seurakuntavaikuttaja ja maakuntajohtaja Pertti Rajala on vaatinut arvioimaan uudelleen esimerkiksi Kansanlähetyksen ja SLEY:n saamia tukia.

Keski-Porin kirkko
Kuva: Yle
Antti Laakso

Porin evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat jatkamassa kiisteltyjen vanhoillisten lähetysjärjestöjen tukemista.

Useat suomalaisseurakunnat ovat lopettaneet muun muassa Kansanlähetyksen, Kylväjän, Sanansaattajan ja Luterilaisen evankeliumiyhdistyksen SLEY:n tukemisen. Nämä järjestöt ovat vastustaneet kirkon virallista linjaa muun muassa naispappeudessa tai suhteessa seksuaalivähemmistöihin.

Porin seurakunnissa lähetysjärjestöille esitetään jopa tätä vuotta suurempia avustuksia ensi vuodeksi. Yhteensä lähetysjärjestöille on rahaa jaossa 290 000 euroa. Rahanjaosta tehdään päätös kirkkovaltuuston budjettikokouksessa keskiviikkona.

Ehdotuksen mukaan SLEY saa yli 32 000 euroa, Kansanlähetys yli 66 000 euroa, Kylväjä yli 37 000 euroa ja Sanansaattaja yli 19 500 euroa. Pipliaseura saisi 18 500 euroa ja Lähestysseura lähes 117 000 euroa.

Rahaa yksityisiltä saadun tuen perusteella

Rahanjaon perusteena on seurakunnan hallinnon mukaan se, että lähetysjärjestöille ja Kirkon Ulkomaanavulle on budjetoitu kaksi prosenttia seurakunnan tuloista. Nämä taas jaetaan lähetysjärjestöjen kesken sillä perusteella, kuinka paljon lähetysjärjestöt ovat itse saaneet yksityistä tukea kannattajiltaan.

Muun muassa seurakuntavaikuttaja ja maakuntajohtaja Pertti Rajala on toivonut, että seurakunnat tukisivat vain niitä järjestöjä, jotka toimivat kirkon opin mukaisesti. Rajala pitää valitettavana, että homoseksuaalisuutta tai naispappeutta vastustavat järjestöt toimivat ulkomailla ja edistävät vanhoillisia asenteita.

Muun muassa Tampereella, Helsingissä ja Vantaalla seurakunnat ovat vähentäneet merkittävästi kirkon linjan vastaisesti toimivien järjestöjen tukemista.

Seurakunnat ovat tukemassa myös muun muassa Merimieskirkkoa 4350 eurolla, saksalaista merimieskotia samalla summalla, Radio Deitä 11 900 eurolla ja Kirkon Ulkomaanapua 28 500 eurolla. Porin kristilliselle koululle evankelis-luterilainen kirkko aikoo myöntää 7200 euroa.

Budjetti hyväksytään keskiviikkona

Seurakuntien budjetti vuodelle 2014 on esityksen mukaan yhteensä 16,1 miljoonaa euroa. Kuluissa on prosentin kasvu tähän vuoteen verrattuna. Säästöjä on haettu muun muassa kiinteistöistä, ja lisäksi virkoja on täyttämättä.

Ensi vuoden suurimpia investointeja ovat Käppärän hautausmaan huoltorakennuksen parantaminen, Noormarkun hautausmaan konehankinnat ja krematorion uunin muuraus. Investointeja tehdään 857 000 euroa.

Veroprosentti Porin seurakunnissa on 1,5 prosenttia.

Suosittelemme sinulle