Hyppää sisältöön

Analoginen studio takaa levylle pehmeän soundin

Perinteinen nauhaäänitys elää yhä musiikkibisneksessä, sillä analogisen nauhurin tallentama ääni on monien mielestä tietokoneääntä pehmeämpi ja miellyttävämpi. Äänittäjältä analoginen studio vaatii tarkkaa korvaa ja muusikolta keskittymiskykyä.

Kuva: Jan Hynnä / Yle

Tamperelainen konkarikitaristi Nipa Niilola äänittää tulevan levyn kitaroita. Nappuloita vääntää Juuso Nordlund, jonka omistama JJ Studio on yksi Suomen vanhimmista analogisista studioista.

Niilolan paikalla ovat vuosien mittaan seisseet useat tunnetut artistit. Esimerkiksi Juice, Apulanta ja Lauri Tähkä ovat levyttäneet Nordlundin tiloissa.

Analogista äänitysmahdollisuutta arvostetaan, mutta menestys ei ole ollut JJ Studion isännälle itsestäänselvyys. Kun studio 1980-luvun puolivälissä valmistui, koitti heti perään digiaika.

- Silloin vähän kylmi, kun menimme ihan väärään suuntaan. Vaikeita aikoja on kieltämättä ollut, mutta kyllä yksi mohikaani pitää olla. Nyt nuoremmatkin soittajat tajuavat, mitä on soittaa livenä ja tehdä oikeaa soundia, Nordlund sanoo.

Korvat hiirikättä tärkeämpi työkalu

Nykyaikaiseen tetokonetekniikkaan verrattuna analogisen äänityspöydän käyttäminen vaatii omanlaistaan ammattitaitoa.

Kaikki tehdään manuaalisesti, mutta osaavissa käsissä tahti ei jää tietokoneajan vauhdista jälkeen. Tärkein viimeistelytyökalu ovat kaiuttimet, joita kuunnellaan tarkalla korvalla sen sijaan, että katseltaisiin tietokoneen ruutua.

Meikäläinen ei pysty digiääntä kuuntelemaan.

Juuso Nordlund

Moni muusikko tahtoo vanhanaikaisten äänityslaitteiden äärelle, koska analogista ääntä pidetään miellyttävänä.

- Meikäläinen ei pysty digiääntä kuuntelemaan, sen yläpää on julma ja epäluonnollinen. Analogisen studion valtti on pehmeys, täällä saadaan lämmintä soundia, Juuso Nordlund kuvailee.

Muusikolta nauhalle äänittäminen vaatii tarkkaa keskittymistä.

- Nauhalle äänitettäessä tarvittava pätkä otetaan lennossa kiinni ja soitetaan se oikeaan paikkaan. Täällä ei voi bluffata, Nipa Niilola sanoo.

Suosittelemme sinulle