EU:n itäisen kumppanuuden huippukokous päättyi iltapäivällä odotettuun tulokseen: Ukrainaa ei saatu taivutettua allekirjoittamaan assosiaatio- ja vapaakauppasopimusta. Presidentti Viktor Janukovitsh sanoi kokouksessa verkkosivujensa mukaan, että hän haluaa Ukrainalle taloudellista apua, tukea IMF:n lainalle ja apua Ukrainan kaasuverkoston modernisoinnissa.
Janukovitshin mukaan Ukraina ei ole kuitenkaan hylännyt sopimusta vaan palaa asiaan myöhemmin. EU:n puolelta korostettiin, että ovi on yhä auki Ukrainalle. Kukaan ei Vilnassa osannut arvioida, kuinka pian asia voisi edetä.
- Pääosin pallo on Ukrainalla. He tietävät mitä heiltä odotetaan. Jäämme katsomaan, miten siinä edetään, sanoi Suomea kokouksessa edustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja.
- Sopimus oli niin pitkälle valmiiksi neuvoteltu, että tässä oli vähän rahastuskierroksen makua, Tuomioja sanoi Janukovitshin ehdotuksesta.
EU:n ei Tuomiojan mielestä ole syytä lähteä tarjoamaan Ukrainalle lisää rahaa.
- Siihen ei ole mitään syytä eikä mitään mahdollisuuksia, Tuomioja sanoi.
Venäjän painostus "tekosyy"
Janukovitsh on perustellut sopimuksen hyllyttämistä myös Venäjän harjoittamalla painostuksella. Venäjä on ottanut käyttöön kauppapakotteita ja käyttänyt Ukrainan kaasulaskua vipuna pitääkseen Ukrainan erossa EU:n vapaakauppa-alueesta. Venäjän toiminta herätti paheksuntaa EU-johdossa.
- Venäjän toimet eivät sovi yhteen sen kanssa, miten kansainvälisiä suhteita pitäisi hoitaa Euroopassa 2000-luvulla, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy.
- Rajoitetun suvereniteetin aika on Euroopassa ohi, totesi puolestaan EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barróso.
EU:n puheenjohtajamaan Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite puolestaan arveli, että Venäjän painostus on Ukrainalle tekosyy, jonka nojalla se voi hylätä sopimuksen. Grybauskaiten mukaan Liettuan oma historia osoittaa, että valtiot voivat painostuksesta huolimatta tehdä itsenäisiä päätöksiä.
- Jos on tahtoa vastustaa, painostus ei toimi, Grybauskaite sanoi huippukokouksen jälkeen.
Suomen kannalta Ukraina-sopasta voidaan tehdä sellainen johtopäätös, että EU:n on ryhdistäydyttävä suhteessaan Venäjään.
- Meidän täytyy yhdessä sopia myös siitä, miten me Venäjän kanssa toimimme, ja että kaikki toimivat samalla lailla, Tuomioja sanoi.
Unionin Venäjän-suhteet mitataan seuraavan kerran EU-Venäjä-huippukokouksessa tammikuussa.