Hyppää sisältöön

Rakennepaketti: Vanhustenhoidosta lähtee 300 miljoonaa

Vanhusten laitoshoitoa vähennetään, maakuntakirjastoverkkoa harvennetaan ja päivähoitomaksuja nostetaan. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen astuu voimaan vuoden 2015 alussa ja kotihoidontuen muutos elokuussa 2015.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Yle Uutisten studiovieraana.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kommentoi rakenneuudistusta Yle TV1:n uutisissa perjantaina illalla. Julkisen sektorin tuottavuutta on lisättävä muun muassa niin, että vanhukset asuisivat mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, Urpilainen sanoi.
Terhi Uusivaara
Pääministeri Jyrki Katainen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla 29. marraskuuta. Kuva: Yle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi rakenneuudistuspaketin tiedotustilaisuudessa, että paketin myötä voidaan suhtautua luottavaisemmin Suomen tulevaisuuteen.

Hän korosti, että kyse ei ole varsinaisesti leikkauksista, vaan rakenteellisista muutoksista.

Katainen huomautti, että jos nykyiset päätökset eivät riitä, niitä tullaan tekemään lisää.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolestaan sanoi, että Suomi lähettää paketin myötä maailmalle sen viestin, että hoidamme asiamme.

Laitoshoidon vähentämisestä 300 miljoonan säästöt

Rakenneuudistuspaketissa on listattu kymmeniä eri keinoja, joilla kestävyysvaje pyritään kuromaan umpeen. Kestävyysvajeen suuruudeksi on laskettu 4,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Paketissa on muun muassa lähes 40 eri keinoa, joilla vähennetään kuntien menoja yhteensä reilulla miljardilla eurolla. Esimerkiksi vanhusten laitoshoidon vähentämisestä arvioidaan saatavan 300 miljoonan euron säästöt.

Lisäksi aiotaan esimerkiksi ottaa koulunkäyntiavustajat huomioon ryhmäkokojen määrittelyssä, harventaa maakuntakirjastoverkkoa sekä pidentää reseptien voimassaoloaikaa kahteen vuoteen.

Päivähoitomaksuja korotetaan niin, että kuntien tulot kasvavat 25 miljoonalla eurolla. Korotus tehdään niin, että se painottuu suurituloisiin.

Oppivelvollisuusiän nosto 17 vuoteen tulee koskemaan koko ikäluokkaa, mutta sillä pyritään tavoittamaan erityisesti ne nuoret, joilla ei ole jatkokoulutuspaikkaa.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tulee voimaan vuoden 2015 alussa ja kotihoidontuen muutos 1.8.2015. Vuorotteluvapaauudistusta valmistellaan edelleen kolmikantaisesti. Se tulee voimaan syksyllä 2014.

A-Studio: Stream jatkaa aiheesta TV1:ssä kello 21

Suosittelemme sinulle