Hyppää sisältöön

Nykyaika ruokkii addiktioita - Kilpailu ajaa ihmiset kehittämään riippuvuuksia

Perinteisesti addiktiot liitetään alkoholiin, tupakkaan, rahapeleihin, seksiin ja huumeisiin, mutta yhtä hyvin addiktoitua voi urheiluun, kännykkään tai shoppailuun. Nyky-yhteiskunta edistää addiktioiden syntymistä, uskovat tutkijat.

Mies ajaa autoa ja käyttää älypuhelinta.
Kuva: Yle
Tuuli Toivanen

Lääketieteessä addiktiolla on hyvin tarkka määritelmä, mutta arkipuheessa addiktoitua voi oikeastaan mihin vain. Olemme riippuvaisia suklaasta, autosta, kellosta tai ripsiväristä.

Tänään ilmestyvän Addiktioyhteiskunta-kirjan kirjoittajien mukaan arkipuheen addiktiot lisääntyvät yhteiskunnassamme.

– Meidän koko talousjärjestelmämme oikeastaan perustuu sille, että tuotetaan uusia tuotteita ja haluja ja tyydytetään niitä, kuvaa toinen kirjan alullepanijoista, Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja Tuukka Tammi.

Riippuvuudet siis pyörittävät taloutta, kun markkinointikoneisto pyrkii tuottamaan ja levittämään uusia addiktioita. Ihminen halutaan saada uuden tuotteen uskolliseksi kuluttajaksi. Rahaa liikkuu myös addiktioiden seurauksien hoidossa.

Raskas työ vaatii raskaan rentoutumisen

Addiktioyhteiskunta-kirjan kirjoittajien mukaan voi myös olla, että ihmiset kehittävät itselleen addiktioita selviytyäkseen kiihtyvän kilpailun yhteiskunnasta.

– Raskas työ vaatii raskaat huvit, eli kun töissä on tiukkaa, niin sitten täytyy myös rentoutua vähän raskaammin, muotoilee Tuukka Tammi.

Ulkoa päin tulevia paineita pumpataan pois hikiliikunnalla tai aivot nollataan pelaamisella tai alkoholilla. Nykyihmisillä on aiempaa enemmän aikaa ja rahaa käytettävisssään – siis myös suunnattavissa riippuvuuksiinsa.

Hyvät addiktiot eivät häiritse elämänkulkua

Aikamme uusia addiktioita ovat esimerkiksi urheilu, työ, shoppailu, sosiaalinen media, matkapuhelimet, pelaaminen, ruoka, terveys... Addiktion voi kehittää itselleen lähes mistä tahansa mielihyvää tuottavasta asiasta.

Raskas työ vaatii raskaat huvit, eli kun töissä on tiukkaa, niin sitten täytyy myös rentoutua vähän raskaammin.

Tuukka Tammi

Jo maalaisjärjellä addiktiot voidaan jakaa hyviin ja huonoihin.

– Hyvät addiktiot ovat sellaisia, jotka eivät tietyllä tavalla häiritse meidän elämänkulkuamme samalla tavalla. Jos on addiktoitunut töihin tai urheiluun, niin sitä ei nähdä tietenkään yhtä pahana kuin jos on addiktoitunut esimerkiksi huumeiden käyttöön, selvittää erikoistutkija Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Hyvistä addiktioista kuten urheilusta ja työnteosta saatetaan jopa saada kiitosta.

– Työnarkomaania saatetaan pitää jopa sankarillisena hahmona, kun hän antaa kaikkensa tämän yhteiskunnan ja talouden puolesta, kuvailee Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja Tuukka Tammi.

Vain rahapelaaminen virallistettiin toiminnalliseksi riippuvuudeksi

Terveen innostuksen ja elämää syövän sairauden välinen raja on häilyvä.

Meidän koko talousjärjestelmämme oikeastaan perustuu sille, että tuotetaan uusia tuotteita ja haluja ja tyydytetään niitä.

Tuukka Tammi

Addiktioasiantuntijoiden keskuudessa pohditaan tällä hetkellä sitä, että perinteisten päihdeaddiktioiden rinnalle pitäisi saada virallistettua joitain toiminnallisia addiktioita. Tätä kautta uusia riippuvuuksia saataisiin hoidon ja ennaltaehkäisyn piiriin.

Amerikan psykiatriyhdistys uudisti hiljattain tautiluokituksensa ja nosti toiminnalliset riippuvuudet addiktioiden joukkoon.

– Siellä keskusteltiin useista uusista addiktioista, mutta lopulta ainoastaan rahapelaaminen hyväksyttiin uuteen luokitukseen, kertoo Tuukka Tammi.

Toisaalta tautiluokitukseen jätettiin takaportti auki. Toiminnallisten riippuvuuksien joukkoon saatetaan myöhemmin virallistaa nettiriippuvuutta, seksiriippuvuutta, syömishäiriöitä, työriippuvuutta tai shoppailuriippuvuutta.

Suosittelemme sinulle