Hyppää sisältöön

HUS edullisin sairaanhoitopiiri

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri oli viime vuonna maan edullisin. HUS:n jäsenkunnissa erikoissairaanhoidon kustannukset olivat vajaat 970 euroa asukasta kohden, kun koko maassa summa oli keskimäärin sata euroa enemmän.

Kuva: YLE
Anne Pirskanen

Kuntaliiton tekemän vertailun mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri oli vuonna 2012 maan edullisin sairaanhoitopiiri. HUS:n jäsenkuntien nettokustannukset vuonna 2012 olivat HUS:ssa 1 575 euroa asukasta kohden. Erikoissairaanhoidon kustannukset olivat 967 euroa asukasta kohden.

Lähimmäksi HUS:ia pääsi terveydenhuollossa Kanta-Häme 1 670 eurolla ja erikoissairaanhoidossa Päijät-Häme tasan 1 000 eurolla. Kalleinta toiminta oli Itä-Savossa, terveydenhuollossa 2 358 euroa ja erikoissairaanhoidossa 1 548 euroa asukasta kohden. Koko maan keskiarvot olivat vastaavasti 1 753 ja 1 072 euroa.

Myös perusterveydenhuollon kustannukset olivat HUS-alueen kunnissa maan alhaisimmat eli 600 euroa asukas kohden. Toiseksi alhaisimmat ne olivat Varsinais-Suomessa 612 euroa ja koko maan kustannukset olivat 667 euroa asukasta. Korkeimmat kustannukset olivat Lapissa 876 euroa asukasta kohden.

Maan nuorin väestö HUS:n alueella

HUS:n alhaisempiin kustannuksiin vaikuttaa osin ikärakenteesta johtuva maan nuorin väestö. Sen seurauksena esimerkiksi tekonivel- ja kaihileikkauksia tehdään HUS-alueella väestömäärään suhteutettuna vähemmän kuin vanhusvoittoisilla alueilla. Toisaalta samasta syystä alueella on paljon synnytyksiä ja lapsia, mikä vaatii erikoissairaanhoidon resursseja.

- Uusimaa on myös Suomen vaurainta aluetta, jossa on maamme kattavin työterveyshuolto ja yksityisiä palveluita käytetään paljon. Se keventää osaltaan kunnallisen terveydenhuollon painetta, kertoo HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.

Erikoissairaanhoitoon menee kaikkialle eniten rahaa

Kuntaliiton julkaisemista tilastoista ilmenee, että koko maassa erikoissairaanhoidon nettokustannukset asukasta kohti olivat 1 072 euroa ja perusterveydenhuollon kustannukset 667 euroa.

Kunnallinen terveydenhuoltojärjestelmä painottuu siis erikoissairaanhoitoon. Millään alueella perusterveydenhuollon kustannukset eivät ole suuremmat kuin erikoissairaanhoidon kustannukset.

HUS:n toimitusjohtaja on tyytyväinen HUS:n menestyksestä.

- Jo vuosien ajan olemme panostaneet kustannustietoisuuteen ja tuottavuuteen. Kuntiemme alhaiset kustannukset eivät myöskään ole toteutuneet hoidon laadusta tinkien, vakuuttaa Lindén.

Suosittelemme sinulle