Hyppää sisältöön

"Jäähän teille sentään katuvalot" – Palveluista karsittu Länsi-Vantaa haluaa osaksi Espoota

Länsivantaalaiset haluavat liittyä osaksi Espoota. Hämeenkylän omakotiyhdistyksen mukaan Vantaa on keskittynyt Kehäradan ympäristön kehittämiseen, mikä on johtanut palveluiden heikkenemiseen läntisillä alueilla. Yhdistyksen tekemän esityksen mukaan Vihdintien länsipuolelle jäävä osa Vantaata tulisi liittää Espooseen.

Kehäradan uusi silta. Kuva: Yle/ Nina Svahn
Anne Pirskanen

Hämeenkylän omakotiyhdistys on tehnyt esityksen, jonka mukaan Espooseen pitäisi liittää Vantaan Hämeenkylän lisäksi ainakin Linnaisten, Hämevaaran ja Askiston kaupunginosat. Vaihtoehtoisesti rajauksessa voitaisiin noudattaa seurakuntarajaa, jolloin myös Vapaala, Varisto ja Petikko olisivat osa liitettävää aluetta.

- Pelkästään karttaa katsomalla voi havaita, että Länsi-Vantaa on kummallinen pullukka Espoon alueiden keskellä. Tällainen rajan suoristaminen palvelisi sekä alueen asukkaita, että uskoaksemme Espoon kaupunkia, sanoo liitostyöryhmää vetänyt Ville Hurmalainen Hämeenkylän omakotiyhdistyksestä.

Kaikki länsivantaalaiset eivät kuitenkaan kannata Hämeenkylän asukasyhdityksen esitystä. Esimerkiksi Askiston omakotiyhdistys päätti marraskuun syyskokouksessaan, ettei se osallistu kuntaliitoshankkeeseen.

"Palveluiden alasajo kauhistuttaa"

Hämeenkylän omakotiyhdistyksen mukaan Vantaa on keskittynyt Kehäradan ympäristön kehittämiseen, mikä on johtanut palveluiden heikkenemiseen Vantaan läntisillä alueilla.

- Meitä on alkanut ensiksi ärsyttämään, sitten huolestuttamaan ja lopulta aivan kauhistuttamaan palveluiden alasajaminen. Valitettava fakta on, että meidän alueemme on jätetty oman onnensa nojaan ja säästötoimenpiteiden yhteydessä on alettu ajaa myös olemassaolevia palveluita alas, Hurmalainen sanoo.

Muun muassa alueen kirjasto, hammashoitola, nuorisotila ja neuvola ovat jatkuvasti lakkautusuhan alla.

- Viimeisenä pisarana on ollut, että Tuomelan koulu suljetaan sellaisella alueella, jolla oppilasmäärä jatkuvasti kasvaa. Tämä aiheuttaa mahdottoman yhtälön, josta ei enää voi selvitä.

- Jäähän teille sentään katuvalot. Tämä oli erään vantaalaisen ehkä kevennykseksi tarkoittama lausahdus, kun kysyimme, mitä palveluita meille tänne jää, kuvailee Hurmalainen.

Espoon kaupunginjohtaja: "Värikäs keskustelu luvassa"

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ei sulje pois mahdollisuutta liittää Länsi-Vantaa osaksi Espoota. Hänen mukaansa asiaa pitää käsitellä hyvässä yhteistyössä Vantaan kanssa, ja ainakin kehittää aluetta ja sen palveluita yhdessä Vantaan kanssa.

Espoon alueiden keskellä sijaitsevalla Länsi-Vantaalla on noin 11 000 asukasta. Vantaan Kaupunginhallitus käsittelee liitosesitystä kokouksessaan maanantaina.

- Kuunnellaan mitä Vantaan kaupunki asiasta miettii ja asiahan tulee meille kaupunginhallituksen ja -valtuuston lausuttavaksi. Varmasti saamme siitä värikkään keskustelun. Yhteistyö pitää asiallisesti selvittää joka tapauksessa ja katsoa, että miten palvelut on järkevintä järjestää, Mäkelä sanoo.

Hän hiukan toppuuttelee länsivantaalaisten esitystä siirtyä osaksi Espoota.

Länsivantaalaisten kannalta on tärkeintä, että palvelut pelaavat ja arki toimii, eikä ensisijaista ole näiden kuntaliitosten järjestäminen.

Jukka Mäkelä

- Länsivantaalaisten kannalta on tärkeintä, että palvelut pelaavat ja arki toimii, eikä ensisijaista ole näiden kuntaliitosten järjestäminen, Espoon kaupunginjohtaja sanoo.

Muokattu 3.12. klo 9.58: Kaikki länsivantaalaiset eivät kannata yhdistymistä Espooseen.

Suosittelemme sinulle