Hyppää sisältöön

Jokainen tölli voi olla aarreaitta

Vanha, ränsistynyt tölli koetaan usein rasitteena, vaikka se saattaa sisältää todellisia aarteita. Vanhat ovet, ikkunat, tulisijat ja helat ovat haluttua ja rahanarvoista tavaraa. Kyse on myös käsityöläisten taidonnäytteiden säilyttämisestä.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Moni katselee vanhoja taloja sillä silmällä, että mitä nopeammin siitä pääsee eroon, sitä nopeammin saa pystyttää sen uuden pakettitalon. Onneksi on niitäkin, jotka ymmärtävät, että huonokuntoinenkin vanha talo saattaa pitää sisällään arvokkaita osia.

Vanhojen talojen kunnostajat ja vanhaa henkeä tavoittelevat ovat jo kauan sitten oppineet vanhojen rakennusmateriaalien arvon. Niinpä vanhoja ovia, ikkunoita, tulisijoja, listoja, paneeleja ja jopa kokonaisia lattioita osataan purkaa kierrätysmielessä. Ongelmaksi muodostuu usein aika.

- Nykyajan rakentaminen on niin hektistä, ettei malteta nähdä vaivaa. Vanhat talot jyrätään kasaan ja viedään kaatopaikalle, vaikka siellä olisi kuinka paljon hyväkuntoista tavaraa, jonka voisi purkaa, tuhahtaa Ossi Ihalainen, Ossin kierrätyskeskuksen isäntä.

- Vain murto-osa kaikesta säilyttämiskelpoisesta tavarasta saadaan talteen, vaikka rakennusosien kierrätyksestä on puhuttu jo vuosikausia. Meiltä kysytään jatkuvasti esimerkiksi vanhoja ikkunoita, etenkin pieniä ja pieniruutuisia ja asiakkaat ovat valmiita tulemaan kaukaakin saadakseen haluamansa ikkunan.

Netissä on rahastuksen makua

Ossilla on varastoissaan vinot pinot vanhoja ovia ja ikkunoita, mutta siitä huolimatta asiakas ei aina löydä etsimäänsä, sillä ennen vanhaan ei rakennettu standardien, vaan tarpeen mukaan.

- Kaikki tehtiin paikan päällä ja mitat olivat tekijän päässä. Niitä sitten muutettiin tarpeen mukaan, sillä mitään standardeja ei ollut, selvittää Ihalainen.

Myös vanhat helat: vetimet, kahvat, haat, saranat ja lukot ovat kysyttyä tavaraa, mutta niitä on liikkeellä vähemmän.

- Jos jollain on vanha kaappi, niin tietysti sen myy mieluummin kokonaisena. On tosin nähty sitäkin, että esimerkiksi pahasti rikkoutunut huonekalu puretaan ja myydään osina. Netissä myytävien vanhojen helojen hinnat ovat viime aikoina nousseet ja välillä huomaa, että jos etsii aivan tietynlaisia heloja, voi niistä joutua maksamaan pitkän pennin.

Jokaisella tekijällä oli oma kädenjälkensä, joka ansaitsee tulla säilytetyksi, sanoo kierrätyskeskuksen isäntä Ossi Ihalainen. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Aitoa patinaa ei saa rahalla

Mikäli omistaa purettavaksi tuomitun vanhan talon, olisi sitä syytä katsoa sillä silmällä, että onko täällä mitään kierrätettävää. Ihalaisen mukaan tässä vaiheessa kannattaisi harkita ammattilaisen apua.

- Vanhoja taloja tunteva osaa arvioida kunnon ja tietää, mitä talosta kannattaa ottaa talteen. Huonokuntoinenkin tölli saattaa sisältää paljon kierrätyskelpoisia osia. Ammattilaista kannattaa kuulla myös siinä, miten purkutyö pitää tehdä, jottei tule vahingoittaneeksi käyttökelpoista tavaraa.

Vanhoja taloja tunteva osaa arvioida kunnon ja tietää, mitä talosta kannattaa ottaa talteen.

Ossi Ihalainen

Kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan Ihalaisen mukaan kulttuuriperintö uhkaa kadota lopullisesti.

- Kyse on vanhojen käsityötaitajien työn säilyttämisestä. Esimerkiksi ikkunanpokat tehtiin tarkkaan valikoiduista puista, jotka kestävät vaikka mitä. Jokaisella tekijällä oli oma kädenjälkensä, joka ansaitsee tulla säilytetyksi.

Joku saattaa sanoa tähän, että onhan noita käsityöläisiä nykyäänkin - kaikenlaista voi teettää.

- Eihän se ole alkuunkaan sama asia. Ajan patinaa ei saa rahalla. Se syntyy vuosikymmenten käytön myötä ja on tärkeä osa vanhoja esineitä, muistuttaa Ihalainen.

Suosittelemme sinulle