Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lintulaudoilla on opittu nirsoiksi

Perinteinen kauralyhde ei välttämättä enää kelpaa pikkulinnuille ruuanjatkeeksi. Kilpavarustelu lintujen ruokinnassa on johtanut siihen, että siivekkäät hakeutuvat paikoille, joissa on tarjolla gourmet-ruokaa.

Talitiaisia ruokapaikalla
Kuva: Pirkka Aalto
Hillevi Antikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikki pikkulinnut eivät kursaile kaurankaan suhteen, sillä esimerkiksi keltasirkulle se kelpaa ja miten kuten myös varpusille. Muutoin ihmisten halu tarjota parasta on otettu lintumaailmassa ilolla vastaan, kemijärveläinen lintuharrastaja Pirkka Aalto sanoo.

- Kun kaupoissa on kaikenlaista mitä lintulaudalle laittaa, niin linnut ovat oppineet nirsoiksi. Kuoritut auringonkukansiemenet ja muut helposti syötävät tekevät kauppansa.

Älä anna suolaa

Suola on lintujen ruokavaliossa kiistanalainen, mutta suositusten mukaan sitä ei pidä antaa.

- Lintuharrastajat keskustelevat nyt siitä, että linnut syövät kuitenkin tiesuolaa. Johonkin ne sitä siis tarvitsevat, mutta kyllä ne etsivät suola-annoksensa itse. Ihmisen sitä ei kannata missään muodossa tarjota, Pirkka Aalto opastaa.

Talipallot, maapähkinät, kuoritut auringonkukansiemenet ja esimerkiksi hirssiä sisältävät pikkusiemenseokset ovat Pirkka Aallon havaintojen mukaan pikkulintujen mieleen.

- Pikkusiementen suosio piilee varmaan siinä, ettei niitä tarvitse kuoria vaan ne voi popsia sellaisenaan.

Ruokinta ei lisää talvehtijoita, mutta lajeja kyllä

Lappiin jää joka vuosi talvehtimaan lajeja, joiden periaatteessa kuuluisi lentää lämpimään, mutta ruokinta ei ole syy niiden jäämiseen.

- Oikeastaan se on täysin päinvastoin. Ruokinta helpottaa viimeistenkin muuttolintujen reissuun lähtöä. Ruokinnan avulla ne saavat kerättyä energiaa, jota ne matkallaan tarvitsevat. Harvinaisemmat Lapin talvehtijat ovat yleensä muuttomatkallaan eksyneitä, heikkokuntoisia tai sairaita, jotka jäävät tänne vastoin tahtoaan sinnittelemään talven armoille. Näitä ovat esimerkiksi raanakot vesilinnut, Pirkka Aalto kertoo.

Ruokinnasta ei ole haittaa ja sillä saattaa Pirkka Aallon mukaan jopa lisätä Lapin talvilintulajistoa.

- Esimerkiksi harmaapäätikka on tullut uutena lajina Lapin linnustoon ruokintojen ansiosta. Sinitiainen, viherpeippo ja pikkuvarpunen ovat nyt viimeisimpinä levittäytyneet koko Lapin alueelle.

Lapin talven vakiovieraat

Tänäkin vuonna peräti yhdeksän joutsenen parvi yrittää talvehtimista Muonion Kutunivassa. Pirkka Aallon mukaan se on ihan tarkoituksellista.

- Yksi ajatus siinä voi olla, että kun talvehtii kaikkein lähimpänä pesimäalueita, pääsee keväällä valtaamaan kaikkein parhaat pesimäpaikat.

Talvehtiville joutsenille voi käydä kippaamassa ruuanlisää sulan reunalle tai lähialueelle. Varsinkin jos se on yksinäinen reppana, kuten Rovaniemen Vikajärvellä kuunvaihteessa havaittu.

- Kaura tai ohra käy hyvin. Niistä joutsen saa palanpainiketta niiden vesikasvien lisäksi, joita se tonkii pohjasta, Pirkka Aalto neuvoo.

Suosittelemme