Hyppää sisältöön

Sometaidon osaamattomuus kostautuu työnhaussa

Somekouluttaja Mikko Mannisen mukaan sosiaalisen median viestintäosaamista on alettu vaatia monella alalla ihan tavallisiltakin työntekijöiltä, koska sitä on alettu pitää yhtenä työelämän osaamisalueena.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Yhä useampi työnantaja myös käyttää sosiaalista mediaa hyödykseen rekrytoinnissa. Somekouluttaja  Mikko Mannisen mukaan perinteisellä hakemuksellakin vielä pärjää, mutta sosiaalisen median kautta työnhakija voi tuoda esimerkiksi osaamistaan monipuolisemmin esiin.

Manninen rohkaiseekin muun muassa kesätyöntekijöitä käyttämään sosiaalista mediaa perinteisen työnhaun rinnalla. Hänen mukaansa pelkkä somen kanaville rekisteröityminen ei riitä, vaan työnhakijan pitää toimia somessa aktiivisesti työnhakua edistääkseen.

Sehän ei ole työnantajapuolelta lainmukaista toimintaa googlettaa ilman lupaa kenenkään tietoja.

Mikko Manninen

– Esimerkiksi Twitterissä voi antaa kuvan siitä, kuinka hyvä on keskustelemaan ja miten hyvin pystyy tiivistämään erilaisia ajatuksia. Ja blogissa voi esimerkiksi analysoida  syvällisemmin vaikka joitain alaan liittyviä ilmiöitä. Tätä kautta työnantajatkin pystyvät sitten hieman etukäteen tsekkaamaan, että millä tavalla työntekijä ajattelee asioista, Manninen kuvailee.

Lupa profiilin tsekkaukseen

Manninen sanoo, että työnantajia on erilaisia, eivätkä kaikki ole millään tavalla aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin puolet yrityksistä on jollakin tavalla somessa mukana. On kuitenkin yhä yleisempää, että työnantaja edellyttää henkilökunnaltaan sosiaalisen median taitoja.

– Monilla aloilla aletaan yhä enemmän ja enemmän vaatia sosiaalisen median viestintäosaamista, ihan tavallisiltakin työntekijöiltä. Se on työelämän yksi osaamisalue, Manninen mainitsee.

Mikko Manninen korostaa, että työhakemukseen on hyvä liittää linkit omiin sosiaalisen median profiileihin. Näin työnantajakin pystyy katsomaan profiileja ihan laillisesti.

– Sehän ei ole työnantajapuolelta lainmukaista toimintaa googlettaa ilman lupaa kenenkään tietoja. Silloin kun hakija on itse antanut luvan tätä varten, niin silloin se on ihan ok, Manninen valistaa.

Suosittelemme sinulle