Hyppää sisältöön

Maitohappobakteerilla on väliä – markkinoinnissa jylläävät myös mielikuvat

Kun ensimmäinen lähtee töistä vatsataudissa, herkin kollega marssii apteekkiin kohti maitohappobakteerihyllyä. Miljoonia vai miljardeja – onko määrällä merkitystä? Entä sortilla väliä: lactobacilluksia, bifidobakteereja vai kenties saccaromycesia? Ja miksi vieressä etelänmatkalle lähtevä valitsee toisen purkin? Maitohappobakteerit ovat ravintolisistä ehkä vähiten kiistanalaisia, mutta oikean valinta on taitolaji.

Apteekin probioottihyllyssä on ruuhkaa. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle
Sari Vähäsarja

Maitohappobakteerivalmisteita on markkinoilla hyvin laaja valikoima. On erilaisia bakteerikantoja, joilla taas on erilainen vaikutus.

– Eroja on lähinnä siinä, että osassa on vain yhtä kantaa, toisissa taas useiden yhdistelmiä, tiivistää proviisori Johanna Sarajärvi Itä-Suomen yliopiston verkkoapteekista.

Valtaosaa maitohappobakteereista ei ole rekisteröity lääkkeiksi, joten niiden markkinointi on varsin vapaata. Mielikuvia käytetään siis surutta hyödyksi, mutta markkinointivalteista tehokkaimpia on tutkimusnäyttö, muistuttaa Sarajärvi.

Eroja on lähinnä siinä, että osassa on vain yhtä kantaa, toisissa taas useiden yhdistelmiä

Bakteerikannoissa, vaivoissa ja ihmisissä on eroja, mikä tuntuu vaikutuksessa:

– Kaikki ei auta kaikkeen.

Useita kantoja varmuuden vuoksi?

Farmaseutti Ann-Sofi Björkstrand Kokkolan Keskusapteekista suosittelee sairauksien ennaltaehkäisyyn niin sanottuja all-around-valmisteita, jotka sisältävät useampaa bakteerikantaa. Kantoja voi olla tutuissa tuotemerkeissä viidestä seitsemään.

Myös matkavatsaa vahvistamaan tarkoitetuissa malleissa kantoja on useita, niissä ero on huomattavasti kovemmissa vahvuuksissa. Jos esimerkiksi vatsatauti on jo päällä, apua voi hakea esimerkiksi sienipohjaisen saccaromycesin tuotteesta.

Björkstrand myöntää, että valintaa vaikeuttaa esimerkiksi bakteerimäärän kuvaaminen potenssiluvuilla.

– Grammat olisivat varmasti helpompia.

Tutkimuksen määrä erottava tekijä

Tuotepurkkeja selaava hukkuu helposti viidakkoon: on lactobacillus acidophilusta, paracaseita, rhamnosusta, platarum 299:ää, bifidobacterium lactisia, BB-12:ta ja niin edelleen. Kantoja erottaa siis muun muassa se, paljonko niitä on tutkittu.

Tutkimuksen puutehan ei kerro siitä, etteikö bakteerilla olisi vaikutusta

Esimerkiksi lactobacillus rhamnosus GG:tä sisältävät tuotteet voivat nojata runsaaseen kliiniseen tutkimukseen. Proviisori Johanna Sarajärvi Itä-Suomen yliopiston verkkoapteekista pitää hänkin GG:tä varmana valintana juuri näyttöjen vuoksi. Toisaalta:

– Tutkimuksen puutehan ei kerro siitä, etteikö bakteerilla olisi vaikutusta, toteaa Sarajärvi.

Samoin on vaikkapa inuliinin ja muiden "bakteereiden hyvinvointia tukevien aineiden" suhteen.

– Inuliinia käytetään prebioottina ja myyntiargumenttina joissakin maitohappobakteerivalmisteissa, koska se suosii maitohappobakteerien kasvua, sanoo Sarajärvi.

Määrälläkin on merkitystä

Sarajärven mukaan tuotteen valinta perustuu siihen, tarvitaanko bakteereja parantamaan vastustuskykyä, tehostamaan suoliston bakteerikantaa ulkomaan matkoilla vai vaikkapa allergiaa vastaan. Usein ajatellaan, että useampi kanta tuo tullessaan suuremman hyödyn. Sarajärvi kumoaa käsityksen:

– Yhdistelmävalmiste ei ole aina parempi, vaan yksi oikein valittu bakteerikanta voi olla tehokaampi kuin useamman kannan yhdistelmävalmiste riippuen käytetystä bakteerikannasta ja käyttötarkoituksesta.

Myös bakteerien määrällä on tutkimusten mukaan väliä. Vahvuuksia ei kuitenkaan voi verrata kuten särkylääkkeitä, koska bakteerikannat ovat erilaisia.

Näyttöä on niin paljon, että terveydenhuollon ammattilaisetkin pystyvät pää pystyssä niitä suosittelemaan.

Maitohappobakteerit ovat yleisesti ottaen Johanna Sarajärven mukaan hyvä tapa vaikuttaa yleiskuntoon, sillä suolisto on yksi suurimpia puolustusmekanismeja. Niiden vähäisen kiistanalaisuuden Sarajärvi uskoo johtuvan siitä, että väärän valinnan huonoinkin seuraus on yleensä vain vaikutuksen puute.

– Ne ovat hyvin turvallisia perusterveelle ihmiselle. Näyttöä on niin paljon, että terveydenhuollon ammattilaisetkin pystyvät pää pystyssä niitä suosittelemaan.

Suosittelemme sinulle