Olen eilen ja tänään kuullut useammaltakin jututtamaltani ihmiseltä väitteen, että TE-toimistoissa tehtäisiin varsin kirjavasti päätöksiä siitä, ovatko työttömän satunnaiset keikkahommat sivu- vai päätoimista yrittämistä. Sivutoimisella yrittäjällä on oikeus soviteltuun päivärahaan.
Olisin halunnut saada Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnasta kaikki asiaa koskevat ratkaisut, mutta niitä ei luovuteta. Journalistiliitto on omassa edunvalvontatyössään yrittänyt saada samoja päätöksiä, ja valittanut hallinto-oikeuteen, kun niitä ei ole luovutettu. Käytännössä ko. ratkaisut olisivat ainoa tapa löytää selkeää linjaa siitä, milloin yrittäminen katsotaan sivutoimiseksi ja milloin päätoimiseksi.
Ministeriön kirjeen mukaan käynnissä oleva yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi, jos
- yritystoimintaa on harjoitettu kokoaikatyön ohessa vähintään kymmenen kuukautta ennen työttömäksi jäämistä (Huom! uudessa ohjeessa 8 kk, katso lisäys jutun lopussa)
- jos toiminnan vaatima työmäärä on niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle
Yrittämisen aloittaminen ei puolestaan veisi työttömyysturvaa, eli yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi, jos
- työnhakijalta pyydetyn selvityksen perusteella kokonaisharkinnassa nähdään, että toiminta ei työllistä henkilöä liikaa, ei ole liian sitovaa ja henkilö hakee ja on valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä
En ole kuitenkaan keksinyt keinoa, jolla saisin selvyyttä siihen, miten ohjeita käytännössä tulkitaan. Muutoksenhakulautakunnan päätökset toisivat asiaan valaistusta, mutta verkkosivuilla on julkaistu vain yksi yrittäjyyttä koskeva päätös, joka sekään ei liity tähän kysymykseen. Muutoksenhakulautakunnan päätöksistä valitetaan vakuutusoikeuteen, jonka ratkaisuista taas ei vielä kovin tarkkoja linjoja vedellä.
Osaatko auttaa? Saisiko tarinasi kertoa?
Niinpä käännyn taas teidän puoleenne. Jos sinulla on kokemuksia siitä, miten hyvin rajanveto pää- ja sivutoimisen yritystoiminnan välillä TE-toimistoilta onnistuu, niin kerro ihmeessä kokemuksesi. Kaikkein suurinta hyötyä minulle on jutun teossa tarinoista, jotka voin vahvistaa. Perustellusta syystä haastatteluja voidaan tehdä nimettömänä, mutta silloinkin minun pitäisi nähdä päätökset, joista puhutaan. Niitä käsittelen tietenkin ehdottoman luottamuksellisesti.
Mutta vaikka haluaisit pysyä nimettömänä jopa meidän suuntaamme, voi toki olla apua siitäkin, että kerrot kokemuksistasi kommenteissa. Ne voivat auttaa minua kysymään oikeita kysymyksiä sitten, kun jutun tekoon päästään.
Haluan kuitenkin aivan erityisesti rohkaista olemaan yhteydessä yllättävistä päätöksistä suoraan minuun. Minut tavoittaa sähköpostilla jarno.liski@yle.fi, puhelimella 040 7100 776 tai Jyväskylästä Ylen toimitukselta pääsääntöisesti arkisin 9-17.
**Lisäys klo 15.33: **Jutussa mainittu ministeriön kirje muutti ohjetta, joka on sittemmin kumottu. Uusi ohje löytyy Finlexin sivuilta (pdf). Se vastaa asiasisällöltään vanhaa ohjetta, mutta uuden ohjeen mukaan kokopäivätyön ohella tehty yritystoiminta katsotaan lähtökohtaisesti sivutoimiseksi, jos se on jatkunut kahdeksan kuuakuden ajan. Vanhassa ohjeessa raja oli kymmenen kuukautta.