Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Viron edullinen erikoissairaanhoito kiinnostaa suomalaisia

Edulliset hinnat houkuttelevat suomalaisia Viroon muun muassa erikoissairaanhoitoon ja päiväkirurgisiin toimenpiteisiin. Hoitovirheen sattuessa korvauksien saaminen saattaa kuitenkin olla hankalaa.

operating theatre.
Kuva: Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset ovat matkustaneet Viroon edullisten hintojen perässä muun muassa hammasklinikoille. Nyt myös päiväkirurgisia palveluja tarjoavat yksityissairaalat vetävät lahden toiselle puolelle. Kotimaan pitkät leikkausjonot ja kallis yksityissektori kannustavat suomalaisia lähtemään Viron sairaaloihin.

Viron terveydenhuoltoalalle on syntynyt uutta liiketoimintaa, joka haastaa suomalaisen yksityissektorin. Virolainen Medimatkat on välittänyt suomalaisasiakkaille muun muassa suonikohjuleikkauksia, sappileikkauksia ja polvinivelen tähystysleikkauksia.

– Olen työskennellyt vuosia Suomen puolella ja tiedän, että Suomen terveydenhoito ei toimi tehokkaasti. Tässä tilanteessa kärsivät potilaat, jotka joutuvat odottamaan pitkään leikkausjonoissa, kertoo Medimatkojen perustaja, yleiskirurgian erikoislääkäri Konstantin Fleidervis.

Yrittäjä: Viron terveysmatkailu kasvaa

Vuonna 2012 Kela maksoi sairasvakuutuskorvauksia yli 350 000 euron edestä Virosta ostetuista terveyspalveluista. Medimatkojen suomalainen yhteistyökumppani uskoo, että Viroon suuntautuva terveysmatkailu kasvaa tulevaisuudessa.

– Minun mielestäni Suomessa ei ole riittävän kovaa kilpailua. Yksityissektorin hinnat päiväkirurgiassa ovat vielä kovat. Kilpailua tarvitaan, sanoo yrittäjä Kimmo Paananen Medifi Healthcare Travelsista.

Virossa tehty leikkaus saattaa maksaa vain kolmanneksen Suomen hintatasosta, ja siitä voi saada Kela-korvauksen. Vuoden 2014 alussa voimaan tulevan rajat ylittävän terveydenhuoltolain mukaan myös matkakustannuksia voidaan korvata siten, kuin matka olisi tehty potilasta lähimpänä sijaitsevaan hoitopaikkaan Suomessa.

Vakuutukset kannattaa tarkistaa

Viroon lähtijän kannattaa kuitenkin muistaa, että hoitovirheen sattuessa korvauksien saaminen voi olla hankalampaa kuin Suomessa.

– Voi olla, että Virosta ei aina saa korvauksia, koska siellä ei ole Suomen mallin mukaista kattavaa potilasvakuutusjärjestelmää, joka korvaa kaiken. Jos sitten mennään oikeuteen saakka, niin kaikki tapahtuu Virossa, eikä heillä ole yhteistyötä Suomen kanssa näissä asioissa, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen tiedotuspäällikkö Veikko Valkonen.

Suomalainen potilasvakuutusjärjestelmä kattaa ainoastaan Suomessa tapahtuneen hoidon. Virolaista leikkausta harkitsevan on hyvä tarkistaa, että toimenpiteen suorittava lääkäri kuuluu Viron lääkäriliittoon ja hänellä on voimassa oleva vahinkovakuutus.

Suosittelemme