Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ruoasta paljon C-vitamiinia saavat saattavat välttyä aivohalvauksilta

Paljon C-vitamiinia saavat voivat mahdollisesti välttyä aivohalvauksilta, mutta ruokavalion muiden osien vaikutus on vielä epäselvä.

Hedelmiä kulhossa
Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalaistutkijoiden mukaan runsaasti C-vitamiinia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin.

Yhteys koskee nimenomaan ruoasta saatavaa C-vitamiinia, ei C-vitamiinivalmisteita.

Kiinalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusaineistojen meta-analyysiin, ja niiden perusteella paljon C-vitamiinia saavien sairastumisriski on noin viidenneksen pienempi kuin C-vitamiinia niukasti saavien. Tämä havaittiin myös tutkimuksissa, joissa mitattiin veressä olevaa C-vitamiinia. Yhteys voimistui tasaisesti C-vitamiinin saannin kasvaessa.

Havainnot viittaavat C-vitamiinin saannin mahdollisesti vaikuttavan aivohalvauksen riskiin, mutta ne jättävät avoimeksi sen, miltä osin yhteys johtuu C-vitamiinista ja kuinka paljon ruokavalion muut vaikutukset selittävät tuloksia. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia, mutta niissä on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä ainesosia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Suosittelemme