Hyppää sisältöön

Simo Häyhää uhkailtiin sodan jälkeen - "Hän teki vain mitä hänen käskettiin tehdä"

Kautta aikojen tehokkain tarkka-ampuja eli hiljaiseloa Ruokolahdella sodan jälkeen. Hänen tekonsa kuitenkin muistettiin sodanjälkeisessä Suomessa ja hän eli paikoin jopa pelossa.

Sotilaspassi Simo Häyhä  upseerin sotilaspassi
Rautjärveltä 34-vuotiaana talvisotaan lähtenyt Simo Häyhä tunnetaan sekä meillä että maailmalla. Me kävimme hänen jalanjäljillään Rautjärven Kollaa-museolla.

Ruokolahtelainen Harri Tonder tutustui Simo Häyhään Ruokolahdella 1960-luvulla. Tonderille tuli tutuksi hiljainen ja vetäytyvä mies, joka viljeli maapalaansa Ruokolahden perukoilla.

- Simo oli erittäin vaatimaton mies, joka ei halunnut tehdä numeroa itsestään tai tekemisistään, Tonder muistelee.

Kuva: SA-kuva

Vaatimattomuudestaan huolimatta Häyhä kunnostaui rintamalla poikkeuksellisesti. Palvellessaan Kollaan rintamalla Häyhä menestyi tarkka-ampujana. Hän ehti ennen loukkaantumista palvella ainoastaan kolme kuukautta.

Esimerkiksi kalareissulla hänet Häyhä tunnistettiin useita kertoja ja se sai hänet erittäin levottomaksi.

Harri Tonder

Silti kansainvälistenkin arvioiden mukaan hän on kautta aikojen tarkin tarkka-ampuja. Hänen lasketaan ampuneen jopa yli 500 venäläistä sotilasta. Häyhä itse ei asiasta ottannut kunniaa.

- Hän itse sanoi aina, että hän teki rintamalla vain sen mitä häneltä pyydettiin. Sotaa hän ei millään tavalla ihannoinut, Harri Tonder muistelee.

Aivan talvisodan loppuvaiheessa Häyhä haavoittui vakavasti saatuaan osuman kasvoihinsa venäläisten ampumasta räjähtävästä luodista. Tovin verran Häyhän luultiin jopa kuolleen.

Pelkoa ja uhkauksia

Sodan jälkeen Häyhä vetäytyi Ruokolahdelle viljelemään hänelle annettua maatilaa. Julkisuutta hän karttoi.

- Simo vetäytyi omiin oloihinsa. Hän torjui hyvin usein hänelle esitetyt kutsut osallistua esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin, Harri Tonder kuvailee.

Syynä saattaa olla myös se, että kaikki eivät sodasta toipuvassa Suomessa muistelleet Häyhän sotavuosia lämmöllä.

- Häntä uhkailtiin sodan jälkeen ja hän koki myös pelkoa, muistelee Simo Häyhän siskon poika Veikko Vento. Myös Harri Tonder muistelee Häyhän olleen alati varuillaan.

- Kyllä hän jonkinlaista epävarmuutta selvästi sodan jälkeen koki. Esimerkiksi ollessaan Lapissa kalareissulla hänet oli tunnistettu useita kertoja ja se sai hänet erittäin levottomaksi, Tonder kertaa.

Kiltti ja huomaavainen luonne

Elämänsä viimeiset vuodet Simo Häyhä asui Haminassa sotaveteraanien kuntoutuskodissa. Harri Tonder muistelee edesmennyttä Häyhää lämmöllä.

- Hän oli aina erittäin huomaavainen ja kiltti ihminen ja otti aina huomioon toiset, Tonder sanoo.

Simo Häyhä on haudattu Ruokolahden hautausmaalle.

Twitter: @VesaWinberg (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle